x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Coridoare ecologice pentru om şi natură

Coridoare ecologice pentru om şi natură

de L.Budin    |    12 Ian 2021   •   18:24
Coridoare ecologice pentru om şi natură

Specialişti români din domeniul protecţiei mediului au format un grup de lucru, care va identifica presiunile exercitate de activităţile economice asupra zonelor naturale şi va face propuneri concrete pentru a minimiza impactul lor. SaveGreen este un proiect implementat în opt zone-pilot din Europa, inclusiv în România, şi identifică cele mai bune soluţii pentru protejarea coridoarelor ecologice – acele legături dintre habitate, esenţiale pentru speciile sălbatice.
 

La fel ca oamenii, animalele sălbatice trebuie să se miște liber – deci au nevoie de conexiune între zonele naturale în care îşi găsesc hrana şi se pot reproduce. Opusul acestei conexiuni este fragmentarea peisajului – obstacole create de oameni, care divid ecosistemele şi împiedică mişcarea naturală a vietăţilor. 

 

Puncte de trecere verzi

Coridorul ecologic este o zonă naturală sau amenajată, fiind un punct de trecere care asigură deplasarea speciilor sălbatice dintr-un habitat într-altul, prin zone cu condiţii ostile. Spre exemplu, pot fi poduri verzi care surmontează o infrastructură feroviară sau rutieră. 

Proiectul SaveGreen şi-a propus refacerea şi menținerea coridoarelor ecologice din Carpați, Alpi și din Balcani şi va fi implementat până-n 2022. 

 

Zone-pilot în Mureş

Multe coridoare ecologice naturale au fost distruse, cu consecinţe negative: accidente rutiere în care sunt implicate şi animale, scăderea populaţiilor din specii-cheie. E nevoie de o cooperare transnaţională şi de dezvoltarea cunoştinţelor necesare pentru a reface şi menţine funcţionalitatea coridoarelor ecologice importante din Europa.

La noi, specialişti ai WWF-România, EPC Consultanţă de mediu şi ai Asociaţiei Zarand vor înainta propuneri concrete pentru a asigura conexiunea ecologică, în special în locurile cu o natură sălbatică bogată, dar şi cu activitate economică intensă. Zonele vizate sunt în Valea Mureșului, pe tronsonul Arad-Deva și Târgu Mureș-Târgu Neamț, deosebit de valoroase din punct de vedere al biodiversităţii și în care urmează să fie realizate lucrări de infrastructură.

„Proiectul este atât în folosul oamenilor, cât și al naturii (...). Trebuie să existe spațiu și beneficii atât pentru urs, cât și pentru fermier, atât pentru căprioară, cât și pentru șofer”.

Cristian-Remus Papp, WWF-România, coordonatorul proiectului SaveGREEN

 

Credit foto: WWF-România


 

×