x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social COVID-19 provoacă și leziuni ale inimii

COVID-19 provoacă și leziuni ale inimii

de Monica Cosac    |    02 Apr 2020   •   10:59
COVID-19 provoacă și leziuni ale inimii

Pe lângă leziunile pulmonare deja cunoscute, infecția cu COVID-19 poate avea consecințe fatale pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare preexistente, însă poate provoca leziuni ale inimii chiar și la persoanele fără afecțiuni cardiace preexistente, sunt concluziile îngrijorătoare ale unui studiu apărut, zilele trecute, într-o publicație americană de specialitate.

Acestea sunt concluziile la care au ajuns câțiva cercetători de la Universitatea UTHealth din Texas (SUA), care au studiat efectele coronavirusului asupra sistemului cardiovascular. Experții au constatat că există o probabilitate ridicată ca persoanele cu vârsta peste 65 de ani cu boală coronariană sau hipertensiune arterială să poată lua coronavirusul, dar și să prezinte simptome mai severe, care necesită îngrijiri critice.

Și cei sănătoși sunt expuși

Specialiștii americani știau deja că bolile virale, cum este și COVID-19, pot provoca infecții respiratorii care pot duce la leziuni pulmonare și chiar la moarte, în cazuri severe, însă au constatat că „și în absența unei boli cardiace anterioare, mușchiul cardiac poate să fie afectat de coronavirus”.

„O nouă cercetare, publicată vineri (n.r. – 27 martie 2020) în jurnalul JAMA Cardiology, a concluzionat că virusul COVID-19, la fel ca și celelalte virusuri respiratorii, ar putea afecta sistemul cardiovascular al pacientului. Studiul a arătat că și persoanele sănătoase care contractează COVID-19 sunt expuse riscului de injurie cardiacă. Atunci când acest lucru se întâmplă, se produce o inflamație sau o infecție a mușchiului cardiac în sine, numită miocardită. De asemenea, se pare că la persoanele care au decedat, cauza morții a fost o aritmie fatală și nu este clar în întregime de ce se întâmplă acest lucru, dar este o observație care a fost făcută de specialiști și se încearcă o mai bună înțelegere a acestui fenomen”, explică medicul cardiolog Ștefan Busnatu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Potrivit experților americani, rata de fatalitate este de 10,5% pentru pacienții cu boli cardiovasculare care se îmbolnăvesc de COVID-19.


 

×