x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Credeați că trece în 14 zile? COVID-ul lung, efectul devastator al pandemiei

Credeați că trece în 14 zile? COVID-ul lung, efectul devastator al pandemiei

de Monica Cosac    |    11 Ian 2021   •   08:15
Credeați că trece în 14 zile? COVID-ul lung, efectul devastator al pandemiei
Sursa foto: Pexels

Trei din patru persoane care au suferit de COVID-19 încă au simptome după o jumătate de an de la declanșarea bolii, este concluzia îngrijorătoare a celui mai amplu studiu publicat până acum, care a urmărit în timp persoanele spitalizate cu această boală. Oboseala, slăbiciunea musculară și insomniile sunt cele mai frecvente simptome care persistă pe termen lung. În cele 10 luni de la declararea pandemiei de coronavirus, autoritățile s-au concentrat doar pe faza acută a bolii, în timp ce consecințele pe termen lung asupra sănătății au fost ignorate. Specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș avertizează Ministerul Sănătății că trebuie să ofere asistență medicală și pacienților care suferă de sindromul COVID lung.

 

Au trecut 10 luni de când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus, iar consecințele pe termen lung ale COVID-19 asupra sănătății rămân în mare măsură neclare. O demonstrează și un amplu studiu publicat, zilele trecute, în revista de specialitate The Lancet.

„Rezultatele noastre au arătat că 76% dintre pacienți au raportat cel puțin un simptom la 6 luni de la debutul simptomelor, iar proporția a fost mai mare la femei. Cele mai frecvente simptome au fost oboseala sau slăbiciunea musculară și dificultățile de somn. În plus, 23% dintre pacienți au raportat anxietate sau depresie la urmărire. Procentul pacienților cu anomalie a difuziei pulmonare în timpul urmăririi este mai mare la pacienții cu boală mai severă în faza acută”, arată autorii studiului într-un articol publicat pe site-ul thelancet.com. Căderea părului, tulburări de miros, capacitatea de a face exerciții fizice, dureri sau disconfort sunt alte câteva dintre simptomele persistente de care s-au plâns persoanele care au trecut prin boală. Vârsta medie a persoanelor urmărite după externare a fost de 57 de ani.

Autorii cercetării mai spun că sunt necesare de urgență studii de urmărire pe termen lung privind simptomele persistente, funcția pulmonară, problemele fizice și psihologice ale pacienților externați.

 

COVID lung, mai frecvent la tineri

Specialistul în Sănătate Publică Răzvan Cherecheș atrage atenția asupra faptului că acest sindrom, COVID lung, nu are legătură cu gravitatea bolii în faza activă și că îi afectează în special pe tineri.

„Menținerea simptomelor timp de luni este mai frecventă la persoanele mai tinere și nu are legătură cu severitatea simptomelor din timpul internării. Altfel spus - dacă ai fost internat(ă) cu COVID, ai șanse mari să mai ai simptome timp de luni de zile cu cât ești mai tânăr(ă) și cu cât ai avut simptome mai ușoare”, explică Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică și directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

„Din păcate, despre «COVID lung» Syndrome nu vorbește nimeni, toată lumea e fericită și crede că după 14 zile te vindeci. Și încă o problemă despre care nu se vorbește: depresia!”, spune și dr. Amin Zahra, medic rezident ATI.

 

„76% din persoanele care au fost spitalizate pentru COVID mai au simptome după 6 luni: oboseală, dureri musculare, probleme de somn, depresie, anxietate, probleme respiratorii sau renale. (...) Ministerul Sănătății trebuie să fie atent la sindromul COVID lung, care durează luni de zile, și să ofere suport”

Prof. dr. Răzvan Cherecheș, UBB Cluj-Napoca

 

 

„Nu se face nimic pentru cei ca noi”

Foarte mulți români care au fost infectați, în ultimele 10 luni, cu virusul SARS-CoV-2 se plâng de faptul că resimt efectele bolii încă multă vreme după ce statul îi declară, practic, „vindecați” de COVID. Simptomele de COVID lung sunt resimțite și de cei care nu au fost internați. „E valabil și pentru cei neinternați (fără simptome pulmonare puternice), doar că studiul a fost făcut pe cei internați, pentru că acolo au avut acces la date. După COVID-ul din martie am avut luni de zile: dureri prin corp în diverse locuri, pierdere de memorie, cădere de păr și după cel din noiembrie deja sunt la două luni distanță și am încă neuropatii, uneori dureri de cap, dureri prin corp, durere fixă de coloană între omoplați, tinitus accentuat, numbness”, povestește o pacientă care a trecut de două ori prin boală.  

„Se întâmplă și la cei care nu au fost spitalizați. Eu și mama suntem în această situație. Instituțional nu se face nimic pentru cei ca noi. Din fericire, pe noi ne-a ajutat medicul de familie, care se luptă și ea cu «long COVID»”, „Căderea masivă a părului, oboseala, puls mărit, tensiune mare (nu am avut niciodată probleme de genul ăsta până la COVID), sunt alte două mesaje postate de români care s-au confruntat cu infecția cu SARS-CoV-2.

 

×
Subiecte în articol: Covid-19