x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cu bebe în vacanţă: cât îl laşi la soare?

Cu bebe în vacanţă: cât îl laşi la soare?

07 Iul 2020   •   17:00
Cu bebe în vacanţă: cât îl laşi la soare?

Asta e dilema părinţilor cu copii mici, respectiv a bunicilor cu nepoţei sub vârsta de un an: i-ar lăsa la soare, dar nu ştiu cât timp şi ce măsuri de precauţie să ia. Fiindcă pielea bebeluşilor e mult mai sensibilă decât cea a adulţilor

 

Micuţii transpiră, se deshidratează rapid, iar epiderma lor se acoperă foarte repede de pete roşii. Dacă au până într-un an, copiii pot fi lăsaţi la soare puţin, dis-de-dimineaţă, sau după orele 17.00-18.00. Dacă familia e la mare, bebeluşii pot fi lăsaţi, la prima oră, să se bălăcească puţin în apă şi să profite de aerosolii marini. 


Expunerea la soare trebuie să fie progresivă. Se începe cu 10-15 minute şi se poate ajunge la 1-2 ore. După baia de soare, părintele sau bunicul îmbracă micuţul cu un tricou răcoros,  din bumbac, şi îi pune pe cap o pălăriuţă. Astfel echipat, prichindelul se poate juca sub umbrelă, părinţii având grijă să-l hidrateze permanent. Între orele 11.00 și 16.00, familia ar face bine să părăsească plaja. Atenţie la arsurile solare, care se pot produce şi în drum spre pensiune sau hotel!
Există creme cu factor de protecţie solară (SPF) ridicat şi pentru bebeluşi. Obligatoriu, crema va trebuie să aibă SPF peste 15 şi să fie rezistentă şi la apă. Produsul se aplică cu o jumătate de oră înainte ca bebeluşul să stea în soare sau să intre în apă.  
Atenţie dacă micuţul urmează un tratament medicamentos, fiindcă o serie de produse îi provoacă fotosensibilitate – anumite antibiotice, sulfamide, compuşii anumitor laxative sau tranchilizate, ori preparate antialergice. Cel mai bine e ca părintele să ceară sfatul doctorului pediatru. 


Fototipul cutanat


Fototipul cutanat se stabileşte în funcţie de culoarea pielii şi a ochilor. Persoaneln cazul copiilor însă, o piele măslinie şi ochii închişi la culoare nu înseamnă că nu au nevoie de protecţie suplimentară, respectiv de cremele fotoprotectoare. 


Expunerea brutală la soare se manifestă prin roşeaţă a pielii, prin edeme şi senzaţie de arsură. Copilul poate să aibă frisoane, febră, dureri de cap, să fie agitat sau, dimpotrivă, apatic, somnoros. 
 

×