x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum previi apariţia parodontozei în pandemie

Cum previi apariţia parodontozei în pandemie

22 Apr 2020   •   20:30
Cum previi apariţia parodontozei în pandemie

Perfidă și periculoasă, parodontoza sau boala parodontală e o afecţiune care deteriorează gingiile și structura osoasă care susține dantura. Inflamaţia se manifestă prin sângerări declanşate de periajul dentar şi prin retragerea gingiilor, ducând în final la pierderea dinţilor.

 

Parodontoza înseamnă inflamația ţesuturilor de susţinere a dintelui şi are drept cauză placa dentară. Aceasta se formează când zaharurile din alimente intră în contact cu bacteriile din cavitatea bucală. Placa dentară se poate întări sub linia gingiei, dând naştere tartrului – greu de îndepărtat şi mediu propice dezvoltării bacteriilor. Doar detartrajul regulat, realizat în cabinetele stomatologice, îl poate înlătura. Dar, în condiţiile restrictive, impuse de pandemia de coronavirus, procedurile stomatologice nu mai sunt atât de accesibile. Prin urmare, trebuie acţionat de acasă pentru a preveni boala parodontală.

O operaţiune obligatorie de prevenire este igiena orală corectă. Foloseşte periuţa de dinţi electrică, care elimină mai eficient placa dentară, precum şi o pastă de dinţi medicinală. Ața dentară nu trebuie să lipsească din rutina zilnică de îngrijire. Este ușor de folosit, de preferinţă înainte de periaj, după care se clăteşte cu apă de gură. Apropo de acest ultim produs, el trebuie să fie achiziţionat din farmacii şi nu de la raioanele de produse de îngrijire. Stomatologul va şti ce să îţi recomande.

De folos este şi masajul periodic al gingiilor cu vârful degetului, înmuiat în prealabil în sare sau în pudră de bicarbonat de sodiu. Masajul îmbunătățește circulația sângelui, iar sarea şi bicarbonatul au acţiune antibacteriană.

 

O gingie sănătoasă are nevoie de o periuță de dinți moale, spune dr. Lorelei Nassar, specialist la Clinica de implantologie care îi poartă numele. Periuţele dure pot provoca leziuni ale smalţului dentar.

 

Radiografie panoramică

 În afara consultației de rutină, efectuată o dată la 6 luni, ai nevoie și de o radiografie

panoramică. De ce radiografie? Pentru că doar în acest fel se poate observa nivelul osului maxilar și eventualele pungi parodontale. Sunt numite „pungi” acele șănțulețe adânci dintre os şi dinte, în care se acumulează microbi, bacterii, tartru şi care distrug ligamentele de susținere ale dintelui și osul dimprejur.

 

×