x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum scapi eficient de mucegaiul din casă

Cum scapi eficient de mucegaiul din casă

19 Noi 2019   •   18:30
Cum scapi eficient de mucegaiul din casă

Mucegaiul se formează oriunde e umezeală: pe faianţa de la baie, în jurul chiuvetei din bucătărie, pe ziduri... Pentru că dăunează sănătăţii, trebuie să foloseşti câteva metode eficace pentru a scăpa de el.

Mucegaiul se formează în baie, în primul rând, fiindcă acolo e umezeală permanent. Dârele negre-verzui acoperă spaţiul dintre plăcile de faianţă, pătează pedeaua de duş, ba chiar covoraşul din plastic. Ia imediat măsuri! 

Pentru umezeala formată pe gresie şi pe faianţă, precum şi la îmbinările dintre obiectele sanitare şi faianţă, foloseşte hipoclorit de sodiu din comerţ, cunoscut şi sub numele de clor sau de înălbitor. Toarnă pe o cârpă sau pe o lavetă absorbantă înălbitor din belşug, apoi spală bine faianţa atacată de mucegai. La îmbinările dintre obiectele sanitare şi faianţă - baie, chiuvetă - lasă peste noapte să acţioneze bucăţi de lavetă îmbibate cu clor.

Pentru covoraşul de baie, pe care mucegaiul a început să de dezvolte, foloseşte bicarbonat de sodiu. Presară din belşug pe suprafaţa dorită, freacă bine cu un burete uscat, apoi clăteşte cu apă. Lasă să se usuce bine înainte de a pune covoraşul la locul lui. Operaţiunea trebuie repetată o dată pe săptămână.

Zidurile atacate de mucegai sunt mai greu de curăţat, dar merită încercat, ingredientul-minune fiind tot înălbitorul. Adaugă-l într-o sticlă cu pulverizator, împrăştie lichidul pe suprafaţa afectată, lasă să acţioneze peste noapte, ba chiar şi ziua următoare, evitând să faci prea multă umezeală în camera de baie. Curăţă apoi zidul cu apă şi un pic de detergent.

Pete pe ţesături

Mucegaiul poate să apară şi pe ţesături. Nu le spăla în maşină înainte de a scoate petele negricioase, fiindcă rişti să fixezi pata respectivă. Înainte de orice, fă operaţiunea următoare: formează o pastă din trei părţi de bicarbonat la o parte apă. Cu pasta respectivă, freacă pata de mucegai, apoi clăteşte cu o soluţie alcătuită dintr-o parte apă şi o parte de oţet alb. A doua zi, spală haina respectivă la maşină.

Dacă ai mucegai pe perdeaua de la duş, întinde-o pe o suprafaţă plată. Cu un burete îmbibat în oţet alb, freacă energic atât locul pătat, cât şi pe partea opusă. Clăteşte cu apă şi săpun, lasă să se usuce.

×
Subiecte în articol: mucegai