x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social De ieri, proprietarii cu dosare la ANRP pot merge în instanță

De ieri, proprietarii cu dosare la ANRP pot merge în instanță

22 Mai 2018   •   07:01
De ieri, proprietarii cu dosare la ANRP pot merge în instanță
Sursa foto: Adrian Manolache

Cei care au dosare constituite în temeiul Legii nr. 10 din 2001 la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) se pot adresa instanţei pentru a le stabili despăgubirile la care au dreptul, a informat Asociaţia pentru Proprietate Privată (APP), prin intermediul unui comunicat. Legea 165/ 2013 le oferă această posibilitate, dacă formulează o cerere cu termen de depunere începând de astăzi şi până în noiembrie.

"Deşi în mai 2013, la presiunea CEDO, autorităţile române au promis soluţionarea tuturor dosarelor într-un termen pe care l-au considerat «rezonabil», la expirarea acestuia nici jumătate dintre solicitări nu au fost rezolvate. Începând de astăzi (ieri n.n.), cei care au dosare constituite în temeiul Legii nr. 10 din 2001 la ANRP se pot adresa instanţei pentru a le stabili despăgubirile la care au dreptul. În această situaţie se află peste 26.000 de dosare care erau înregistrate la această instituţie în urmă cu cinci ani şi care ar fi trebuit finalizate până în prezent", anunţă APP.

Conform aceleiaşi surse, dintre cei cărora ANRP, prin Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor, le-a soluţionat deja dosarele mulţi au fost nevoiţi să ajungă tot la instanţele de judecată, nemulţumiţi cu decizia primită. APP menţionează că au fost situaţii în care, după ce unităţile deţinătoare (primăriile în cele mai multe situaţii) au hotărât că anumite persoane au dreptul la măsuri reparatorii, Instituţia Prefectului, verificând actele, a confirmat acelaşi lucru, dar ANRP a emis decizii de invalidare, stabilind astfel că persoana îndreptăţită nu va mai primi despăgubiri.

"Oricum modul de calcul este neechitabil, deoarece se are în vedere valoarea imobilelor astfel cum rezultă din grila notarilor publici din anul 2013, iar acum valoarea de piaţa este diferită, dar, cu cât aşteptarea este mai mare, cu atât devalorizarea va fi mai accentuată. Mai trebuie semnalat un aspect, pe care poate nu l-a evidenţiat nimeni până acum, grilele notarilor publici din 2013 stabilesc pentru unele judeţe valori în euro/ mp, iar pentru altele valorile sunt calculate în lei", se mai arată în comunicat.

Până ieri orice demers judiciar în acest sens ar fi fost considerat prematur, deoarece trebuia să treacă termenul de 60 de luni în care ANRP avea de soluţionat toate dosarele pe care le avea înregistrate la data intrării în vigoare a legii. A reuşit însă să emită decizii doar în jumătate dintre dosarele constituite în temeiul Legii nr. 10 din 2001.

 

 

×
Subiecte în articol: ANRP