x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social De Ziua Dunării, voluntarii se pregătesc să adune plastic

De Ziua Dunării, voluntarii se pregătesc să adune plastic

de L. Budin    |    30 Iun 2020   •   10:52
De Ziua Dunării, voluntarii se pregătesc să adune plastic

Ieri a fost Ziua Dunării, prilej de invitaţie pentru a vizita natura din preajma Bucureştiului, în zone importante pentru migraţia păsărilor din Deltă. Voluntarii sunt chemaţi să participe la acţiuni de igienizare a unor suprafeţe aflate pe culoarul de migraţie Dunăre – Comana – Parcul Natural Văcărești.

Proiectul „Cu habitatele curate”, implementat de Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, are drept scop conservarea biodiversităţii zonelor umede, prin ecologizarea unor puncte-cheie de pe culoarul de migraţie a păsărilor. Se doreşte, în acelaşi timp, sensibilizarea şi implicarea comunităţilor locale, prin educaţia copiilor şi prin acţiuni de voluntariat.

 

Tabere de igienizare

Pe baza observațiilor din teren, au fost alese cinci puncte de o importanță deosebită din punct de vedere ecologic, afectate de poluarea cu plastic. Se află pe culoarul de migrație Dunăre (Giurgiu-Oltenița) – Comana – Parcul Natural Văcărești și sunt următoarele: plajele Gostinu, Prundu și Greaca, insulele Lungu si Greaca.

„Vrem să atragem atenţia asupra impactului negativ al plasticului în natură”, spune rangerul Nicoleta Marin. „În zonele alese, care nu-s departe de Bucureşti, urmează să organizăm tabere de igienizare, la sfârşitul lui iulie şi în toamnă. O acţiune ar fi trebuit să aibă loc deja, dar s-a amânat, din cauza restricţiilor impuse de pandemie”.

 

Ateliere pentru copii

Zonele în care se va acţiona au o biodiversitate bogată şi fac parte din reţeaua europeană de arii protejate Natura 2000. „Punctele respective ar trebui ocrotite nu doar pe hârtie, ci şi în fapt. Vrem ca vizitatorii să se informeze despre ele şi să le păstreze curate”, spune Nicoleta Marin.

Proiectul are şi o componentă educativă: „Vom organiza ateliere dedicate copiilor de peste 6 ani şi o să vorbim de speciile de păsări care pot fi observate în zonele care alcătuiesc un culoar de migraţie dinspre Dunăre către nord – şi invers”.

Autorităţile locale şi-au oferit sprijinul, atât la partea de preluare a deşeurilor, cât şi la cea de amplasare a panourilor informative, precizează Nicoleta.

 

 

Proiectul „Cu habitatele curate” face parte din programul „Cu apele curate”, a debutat în martie 2020 şi se va prelungi până în primăvara viitoare.

 

 

„Orice PET luat înapoi acasă şi aruncat la coşul de gunoi e o faptă bună, care poate face diferenţa”.

Nicoleta Marin, ranger, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti

 

 

 

 

×