x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dispăruții României. Lista celor 1.000

Dispăruții României. Lista celor 1.000

de Mihaela Bîrzilă    |    09 Noi 2020   •   09:54
Dispăruții României. Lista celor 1.000

Lista cu românii dispăruții cuprinde aproape 1.000 de nume. 1.000 de drame, 1.000 de familii care așteaptă un răspuns. 1.000 de oameni care poate au ajuns în situații tragice sau poate le era atât de rău acasă, încât au preferat să-și ia lumea în cap și să nu mai audă de nimeni dintre cei cunoscuți. În ultimii ani, s-au înmulțit românii dispăruți fără urmă după ce au plecat la muncă în străinătate. Numai în Italia sunt semnalate 58 de dispariții, femei și bărbați, deopotrivă. 

Vasile Maria Cristina, din Băilești, Dolj, născută în ’94, a dispărut din Perugia. La 22 de ani, în 2016, a plecat la muncă în Italia, a păstrat legătura cu familia până în august 2019, de atunci nu se mai știe nimic despre ea.  

Mocanu Mihăiță, 36 de ani, din Vaslui, a fost văzut ultima oară acum 3 ani. Parcă a intrat în pământ. La locul dispariției, este trecut pe site-ul poliției doar atât: „un Peco situat pe autostrada dintre Savona și… Italia”. Pe 26.10.2017, a plecat în Spania cu un autocar, însă la un popas făcut în Italia, în apropiere de Savona, a rămas în parcare. Bagajul, telefonul și banii au rămas în autocar. 

Un alt bărbat, Perioc Vasile, născut în ’55, a dispărut „la circa 15-20 km de localitatea Ancona, în Autogrill, Italia”. Asta e tot ce se mai știe despre el. Multe povești seamănă pe site-ul poliției. Dar, în realitate, cine știe ce s-a ales de acești oameni. Au fost omorâți? Au fost sechestrați și exploatați de cei care i-au dus la muncă în străinătate cu promisiunea unui viitor mai bun sau au sfârșit muncind ca sclavii pentru niște străini fără suflet? Dumnezeu știe. Poliția încă nu a aflat.  

Despre unii dispăruți, rudele nu știau mai nimic, dar sunt și cazuri în care familia a putut oferi descrieri amănunțite despre ziua dispariției, inclusiv culoarea hainelor în care erau îmbrăcați. Dar tot degeaba. Cum e cazul lui Dinu Ioan, un bărbat de 72 de ani, plecat din Spania vara trecută cu autocarul. Bătrânul ar fi trebuit să facă două zile pe drum, dar nu a mai ajuns la Ivănești, Vaslui, unde era așteptat acasă.  

În Spania, sunt dați dispăruți 22 de români. Alți 3 - în Portugalia, 9, în Turcia, 11, în Germania, 2, în Israel. Nu în toate cazurile familia reclamă dispariția imediat. Un bărbat din Bursuceni (Suceava), Butacu Dănuț, a plecat în Israel în 1999, din 2004 nu a mai luat legătura cu familia, dar dispariția a fost sesizată abia în 2016. Un alt român, plecat în Turcia în 1999, a fost declarat dispărut de soție abia după 18 ani. Pe lista dispăruților, se află în continuare și Luiza Melencu, una dintre fetele răpite de Gheorghe Dincă, în monstruosul caz al crimelor de la Caracal.  

 

Copiii căutați îmbătrânesc pe lista poliției  

Copiii dispăruți se află pe o listă separată a Poliției. Sunt 58 la număr, dar 27 dintre ei (aproape jumătate) nu mai sunt copii de mult timp și tot pe listă au rămas. O fată din Giurgiu, Gheorghe Adriana Daniela, face 36 de ani. Nici nu se mai știe de când e dispărută. Se știe doar că era din satul Vânătorii Mari. O altă fată a dispărut când avea 15 ani dintr-o școală specială din Sibiu și nu se mai știe nimic despre ea din 1997. Cel mai mic copil dispărut are doar un an. Mama lui a plecat cu el de acasă în august și nu s-a mai întors. Emeth Anita, din Covasna, împlinește vârsta majoratului chiar luna aceasta. A dispărut în februarie de la un centru de minori din Belgia, unde ajunsese să locuiască din cauza unor neînțelegeri cu concubinul mamei sale. O altă fată, din București, Ionela Denisa Moldovan, a dispărut toamna trecută în Italia, când abia împlinise 12 ani. Și-a sunat tatăl și i-a spus că nu vrea să se mai întoarcă acasă și nici să mai discute la telefon.  

  

 

×