x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Doctor de chitare pus pe reciclare

Doctor de chitare pus pe reciclare

de L. Budin    |    15 Ian 2021   •   08:40
Doctor de chitare pus pe reciclare

Rocker în formaţia liceului, basist de trupă underground, inginer electronist, mai apoi doctor de chitare... Florin Dobrescu are un atelier de reparaţii căruia îi calcă pragul şi staruri, şi începători. I-au trecut prin mână peste 2.000 de instrumente, unele vechi de cel puţin un secol. Pandemia i-a afectat afacerea, dar l-a şi impulsionat să conceapă scule muzicale din materiale recuperate. 

 

 

O căsuţă pe Berzei, o vitrină – în spatele geamurilor, o chitară electrică, toată numai blăniţă roz, à la Elvis. Unii se opresc şi-şi fac selfie, alţii intră şi se interesează de preţul instrumentelor sau studiază puzderia de piese expuse. Într-un colţ, un sitar indian din lemn sculptat, cu desene bogate, îşi aşteaptă cuminte proprietarul de drept. 

 

Pasionat de muzică

Pe Florin, muzica îl însoţeşte din adolescenţă. A profesat un timp ca inginer electronist, iar după revoluţie şi-a încercat norocul înfiinţând câteva firme mici. Asta nu l-a împiedicat să repare instrumente luate la mâna a doua – aşa, ca un hobby. 

Când fata lui a început să urmeze cursurile unei şcoli de rock, Florin a reintrat în cercul instrumentiştilor profesionişti. S-a oferit să îi ajute cu reglaje şi reparaţii – şi a petrecut zile şi nopţi căutând pe internet scheme şi tutoriale, ca să-şi poată ţine promisiunea. 

Firesc, nu i-a ieşit totul din prima: a fost nevoit, de câteva ori, să „repare reparaţia”. Dar nu s-a lăsat. 

 

Marea meştereală

Tot mai acaparat de noul hobby, a închiriat o spălătorie de bloc. Şi oamenii au început să vină la el ca la doctor, cu chitare reci, chitare bass sau amplificatoare, pentru a îmbunătăţi performanţele instrumentului sau pentru a-l face să arate ca nou. 

Pentru că era cerere, Florin şi-a mutat afacerea pe Berzei şi a cerut ajutorul soţiei. Are muşterii din toată ţara, fiindcă service-ul de chitare e şi magazin de instrumente second hand. Provocările zilnice sunt diverse, dar două rămân constante: să satisfacă rapid cererea clientului, fără rabat de la calitate, şi să găsească soluţii tehnice ingenioase, doar cu ustensilele din dotare. 

 

Materiale din demolări

Făcând un bilanţ, Florin spune că anul 2020 începuse cu multe speranţe, fiindcă trebuia să participe la cel mai mare târg de specialitate din Europa. Totul s-a anulat, dar pandemia i-a dat timp să abordeze un domeniu nou, la modă în State: instrumente din lemn recuperat. Materia primă provine din construcţii demolate – iar Florin a folosit lemn vechi de 70-80 de ani pentru a meşteri de la zero câteva chitare. Care sună foarte bine, adaugă el, şi au şi un aspect vintage deosebit. Cum conceptul de reciclare nu prinde încă în România, Florin şi-a propus să promoveze noile instrumente prin clipuri video şi sesiuni de înregistrare. 

 

Sfaturi pentru începători

Ce sfaturi le-ar da celor care doresc să-şi cumpere prima chitară? „Eu le recomand instrumente mai vechi, recondiționate”, spune Florin Dobrescu. „Un instrument din lemn vechi, uscat, de calitate, sună mult mai bine decât unul construit din lemn crud, adesea de calitate inferioară. Sunt mulți clienți care nu cunosc aceste aspecte și preferă chitare noi, care arată bine, dar care pot proveni de la producători îndoielnici”.

Florin mai are un sfat: „Cei care cumpără ar trebui să încerce fizic instrumentul, să vadă cum se împacă cu el. E ca și cum ai cumpăra pantofi – sunt frumoși, au culoarea preferată, dar nu poți sta încălţat cu ei. Chitara trebuie să o simți, să îți fie ușor să cânți la ea, să îți placă sunetul ei”.  

 

„Un lutier trebuie să se instruiască în permanență, să activeze pe diverse forumuri de specialitate. Îmi amintesc că eram cu un amplificator desfăcut pe masă și aveam nevoie urgentă de o informație anume despre o componentă, nu o găseam pe net. Am întrebat un coleg de breaslă din SUA, nu-l cunoşteam. Mi-a răspuns pe loc și am rezolvat problema”. 

Florin Dobrescu, meşter de chitare

 

×
Subiecte în articol: Florin Dobrescu lutier chitare