x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dolj şi Teleorman: amenzi la unităţile pentru carantină

Dolj şi Teleorman: amenzi la unităţile pentru carantină

de L.Budin    |    30 Apr 2020   •   10:43
Dolj şi Teleorman: amenzi la unităţile pentru carantină

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunţat ieri că a dat amenzi în valoare de peste 60.000 de lei şi a închis mai multe unităţi, pentru nereguli privind cazarea şi asigurarea hranei persoanelor aflate în carantină instituționalizată.

 

ANPC continuă seria de acțiuni de control în ţară, pentru a verifica modul în care comercianții îndeplinesc prevederile ordonanțelor militare menite să prevină răspândirea coronavirusului, precum și felul în care respectă drepturile consumatorilor. Sub coordonarea președintelui ANPC, Eduardt Cozminschi, și a directorului general, Paul Anghel, echipele Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Dolj au efectuat, la data de 28 aprilie, verificări la unitățile din Craiova care asigură servicii de cazare și catering pentru persoanele în carantină.

 

Alimente expirate şi murdărie

În urma acțiunilor desfășurate la societățile comerciale SC Flormang Com SRL, SC Lorpal SRL (Casa Zamfirescu) și SC MBI Travel SRL s-au constatat numeroase abateri la blocurile alimentare, cum ar fi: nerespectarea condițiilor de depozitare a alimentelor, folosirea de materii prime cu durata valabilității depășită sau care nu erau însoţite de eticheta de produs din care să rezulte principlalele elemente de identificare şi caracterizare, schimbarea stării termice a produselor. S-a mai constatat că în spaţiile de pregătire a mâncărurilor se utilizau ustensile degradate, iar condiţiile igienice erau necorespunzătoare -  pereţi cu urme de grăsime, hote murdare ş.a.m.d. În urma verificării spațiilor de cazare aparținând societății SC Flormang Com SRL, s-a constatat că nu se repectau condiţiile de igienă (lenjerie, saltele și perne pătate, lipsa curățeniei în camere).

 

Produse retrase de la consum

ANPC s-a autosesizat în urma unei postări apărute pe o rețea socială, privind calitatea hranei distribuite unor persoane aflate în carantină în județul Teleorman. În urma verificărilor realizate de comisarii teleormăneni la SC Nutrelo Group SA din Turnu Măgurele, operatorul economic la care se aflau cazate persoanele în carantină și care pregătea și hrana pentru acestea, în restaurantul propriu, s-au constatat următoarele abateri: folosirea de materii prime pentru prepararea hranei cu data durabilității minimale/data limită de consum depășită sau care nu erau însoţite de eticheta de produs de unde să rezulte principlalele elemente de identificare şi caracterizare, precum şi nerespectarea condițiilor de păstrare impuse de producător pentru produsele din carne.

Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 20.000 lei, produsele alimentare respective fiind retrase de la consum.

În urma controalelor efectuate în Dolj, agenții economici au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare de 48.000 lei, dispunându-se, totodată, și aplicarea măsurii complementare de închiderea unităților respective pe o perioadă de până la 6 luni.

„ANPC va continua campania de verificări și în perioada următoare, pentru a se asigura că sănătatea și viața consumatorilor nu este pusă în pericol”.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor

 

 

×