x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Euthyrox, medicamentul care dispare misterios între depozit și farmacii

Euthyrox, medicamentul care dispare misterios între depozit și farmacii

de Monica Cosac    |    16 Apr 2020   •   10:29
Euthyrox, medicamentul care dispare misterios între depozit și farmacii
Sursa foto: Wavebreakmedia/Getty Images/iStockphoto
De mai bine de trei luni, un medicament vital pentru bolnavii de tiroidă a dispărut din farmaciile din toată țara, iar sutele de sesizări făcute zilnic de oamenii panicați au fost ignorate constant de autoritățile responsabile. În plină pandemie de coronavirus, pacienții sunt nevoiți să ia zilnic farmaciile la rând, iar ultimele pastile de Euthyrox, luate de multe ori cu împrumut de la alți bolnavi, sunt împărțite în sferturi, în speranța că, între timp, se va rezolva criza. „Nici măcar pe listele de așteptare nu mai au loc la farmacii”, spune, disperată, o pacientă. În mod miraculos, în toată această perioadă, în scriptele distribuitorilor de medicamente figurează stocuri importante din acest medicament.

„Sunt pur şi simplu scoasă din circuit”, ne-a mărturisit o pacientă din București, care în urmă cu 10 ani a fost diagnosticată cu tiroidită Hashimoto (afecțiune în care sistemul imun atacă glanda tiroidă şi care duce la hipotiroidism), iar de atunci ia zilnic Euthyrox. În lipsa acestei terapii de substituţie hormonală, femeia spune că nu mai poate funcționa: „dureri de cap îngrozitoare, ameţeli, palpitaţii şi senzaţie de sufocare, cârcei extrem de dureroşi pe timp de noapte, oboseală cronică ş.a.m.d. Nu sunt specialist, dar cred că întreruperea tratamentului ar avea consecinţe ireversibile”.
Din luna februarie nu a mai găsit medicamentul în nicio farmacie din București. „Motiv pentru care, de curând, mi-am redus doza zilnică – o zi iau doza întreagă, o zi iau mai puţin –, până ce promisele cutii de medicament or să reapară la raft. Sunt pe lista de aşteptare a farmaciei de lângă mine, o listă lungă, după cum mi s-a spus, şi aştept să primesc telefonul salvator, atunci când produsul va fi din nou disponibil. Deocamdată, niciun telefon”, a povestit, ieri, pentru Jurnalul, pacienta cu Hashimoto.

„Nici pe listele de așteptare nu e loc”
În unele zone din țară, Euthyroxul lipsește din farmacii din luna ianuarie sau chiar de anul trecut. „Am încercat și ieri, și azi la Catena, Dr. Max, Dona, HelpNet și Enigma din zonele Aem și Modern, însă nu aveau niciunele. M-aș duce și în alte zone, dacă aș ști sigur că găsesc pastilele. Însă, fiind această nebunie cu virusul, nu pot umbla prin toată Timișoara fără să știu că voi găsi. Mai am pastile doar pentru câteva zile și nu știu cum să fac rost. Nici măcar pe listele de așteptare nu mai au loc la farmacii”, povestește o altă pacientă, din Timișoara, pe o rețea de socializare.
Disperați, oamenii se înscriu pe diverse grupuri de pacienți și se ajută între ei, împrumutându-și unii altora câteva pastile sau câte o folie.

Româncă din Spania: „Am gratis tot tratamentul”

Există însă și români norocoși, care nu-și fac niciodată astfel de griji, pentru că știu sigur că își găsesc tratamentul când au nevoie: cei care trăiesc peste hotare. „Dar cum funcționează sistemul în România? Eu locuiesc în Spania, am pe rețetă, când termin merg și am gratis tot tratamentul. Cum e posibil să rămâi fără pastile când sunt așa necesare?”, se miră Liliana, o româncă de sănătatea căreia se preocupă autoritățile spaniole
 
„Poate l-au răpit extratereştrii”
Întrebarea care este pe buzele tuturor este ce se întâmplă, totuşi, cu Euthyroxul, dacă autoritățile anunță de mai bine de o lună că producătorul a adus sute de mii de cutii din acest medicament? „Undeva, traseul de aprovizionare cu acest medicament are un scurtcircuit, dar nimeni nu ştie unde. E un mister. Vorba cuiva: poate l-au răpit extratereştrii”, mai spune pacienta din București.

„Cel mai enervat e să auzi la radio sau la televizor asigurarea că 140.000 de cutii sunt disponibile în depozite, iar după aceea să alergi într-un suflet la farmacie şi să ţi se spună că nu, depozitele sunt goale, Euthyroxul n-a ajuns”
Pacientă cu Hashimoto, București

Crize cu complicitatea autorităților

Autoritățile statului român pot diminua riscul de apariție al unor astfel de crize dacă folosesc instrumentele legislative existente. Concret, deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor de uz uman care se află pe listele de gratuite și compensate, au obligația legală de a asigura necesarul pacienților români, iar Ministerul Sănătății, prin Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), are obligația de a monitoriza piața de medicamente și de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul neîntrerupt al pacienților la tratamentul de care au nevoie.
Cu toate acestea, la sesizările făcute zilnic de pacienți pe site-ul Ministerului Sănătății (medicamentelipsa.ms.ro), reprezentanții ANMDM s-au limitat la a transmite că se poartă discuții cu producătorii și distribuitorii angro, iar aceștia susțin că sunt stocuri suficiente. Iar ei îi cred pe cuvânt, fără controale și fără sancțiuni.
Contactați de Jurnalul și întrebați câte controale au făcut și câte sancțiuni au aplicat în criza de Euthyrox, reprezentanții AMNDM au refuzat să răspundă, pe motiv că toate aceste informații vor fi date publicității în cursul zilei de ieri. Însă, până la publicarea acestui material, comunicatul promis de ANMDM nu a apărut.

Lipsa aplicării sancțiunilor pentru actorii din sistem care nu respectă obligațiile legale de a asigura accesul pacienților la tratamentul necesar conduce implicit la aceste crize repetate de medicamente.
 
Amenzile prevăzute de lege pentru producători și distribuitorii care nu respectă obligația de serviciu public - adică asigurarea unor stocuri suficiente dintr-un medicament pentru o perioadă de încă un an, din momentul în care anunță autoritățile că întrerup aprovizionarea din motive comerciale - au valori cuprinse între 2.000 și 20.000 de euro.
 

×