x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Excelența în medicină susținută de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu

Excelența în medicină susținută de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu

16 Sep 2020   •   16:20
Excelența în medicină susținută de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu

O echipă de la Spitalul Colentina a realizat un studiu referitor la relația cauza-efect a nivelului scăzut de proteină S (proteină cu rol anticoagulant) la pacienții infectați Covid 19. Studiul a demonstrat că un nivel scăzut de proteină S din sânge influențează evoluția negativă a bolii.  Formarea cheagurilor de sânge la pacienții cu forme grave se datorează tocmai proteinei S sau nivelului de vitamina K din sânge.

Studiul medicilor de la Colentina a atras atenţia Senatului Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, care susţine excelenţa în medicină, şi vrea să sprijine continuarea acestuia.

Prima concluzie a studiului, unic în lume ca abordare, este că nivelul proteinei S influențează severitatea bolii Covid 19, vorbind așadar despe o relație cauză-efect.

“A fost ideea colegului meu pneumolog, dr Marius Balea Jr., care m-a sunat și mi-a zis că i se par trombozele mult prea importante și a căutat niște cauze. Am recrutat 91 de pacienți și am arătat că proteina S e scăzută la acești pacienti”, a declarat Prof. Dr. Cristian Băicuș, coordonatorul acestui studiu.

” Medicina este unul dintre domeniile de interes ale Senatului Științific, datorită inovației și dinamicii din acest domeniu, care vizează sănătatea și calitatea vieții. Acest studiu ne-a atras atenția și ne-am propus să sprijinim continuarea lui, deoarece ar putea fi o contribuție importantă a specialiştilor români la cunoașterea noului coronavirus. Am semnat deja un acord de parteneriat cu coordonatorul acestui studiu și urmează să fie demarată următoarea etapă de dezvoltare”, a declarat Lăcărmioara Frăsineanu, Manager de Proiect, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

×
Subiecte în articol: fundatia dan voiculescu