x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Expoziţie despre salvarea unui spital istoric

Expoziţie despre salvarea unui spital istoric

de L. Budin    |    23 Noi 2020   •   08:45
Expoziţie despre salvarea unui spital istoric

Până pe 18 decembrie, porticul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din Capitală găzduieşte o expoziție care ilustrează intervenția Ambulanței pentru Monumente - Muntenia Nord la vechiul spital din Filipeștii de Târg, Prahova. Clădirea, în stare avansată de degradare, s-a numărat printre spitalele rurale ridicate sub Carol I.

 

 

În cadrul expoziţiei din Capitală, Asociaţia Monumentum, împreună cu Asociaţia Atelierul de Patrimoniu, arată publicului, prin panouri ilustrate, rezultatele reparaţiilor efectuate în mai – octombrie 2020 asupra clădirii din Prahova. Sunt prezentate planurile pentru acest ansamblu istoric şi eforturile de responsabilizare a comunităţii locale.

 

Clădire abandonată

Spitalul din Filipeștii de Târg, deschis în 1908, a făcut parte din lanţul de unităţi sanitare rurale ridicate din porunca lui Carol I. Clădirea din Prahova a păstrat până azi majoritatea elementelor arhitecturale originare. A funcționat ca instituție sanitară până prin 2000, când a fost abandonată. Intervenția Ambulanței pentru Monumente a avut rolul de a frâna procesul de degradare.

 

Lucrări reversibile

S-au realizat lucrări minimale și reversibile, care să permită o restaurare ulterioară, explică organizatorii. S-a lucrat și la documentarea arhitecturală, prin scanare laser, fotografiere și observare directă.

„Cu cât clădirile de patrimoniu își păstrează mai bine autenticitatea istorică, cu atât ajung să aibă mai multă căutare în rândul turiștilor”, spune Eugen Vaida, preşedintele Asociaţiei Monumentum. „Contribuie adeseori, atunci când sunt bine puse în valoare, la sentimentul de mândrie și identitate locală, precum și la atașamentul față de comunitate și bunurile ei”.

 

 

Proiectul a avut şi o componentă educativă: în cadrul unor ateliere online, s-au făcut prezentări pe teme de istorie şi arhitectură, iar elevii de la Școala Gimnazială din Filipeștii de Târg au desenat vechiul spital. Desenele se numără printre exponate. 

 

Proiectul „Ambulanţa pentru Monumente”, demarat în 2016 de Asociaţia Monumentum şi dezvoltat cu organizaţii din domeniul patrimoniului, pune în siguranţă clădiri istorice din ţară.

 

Foto: Raul Timiş/Facebook Ambulanţa pentru Monumente

×