x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Expoziţie inedită: poveşti româneşti în benzi desenate

Expoziţie inedită: poveşti româneşti în benzi desenate

de L. Budin    |    13 Ian 2020   •   11:31
Expoziţie inedită: poveşti româneşti în benzi desenate

Pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, Asociaţia ESCU organizează un eveniment inedit: „Cuvinte ilustrate: povești românești pe bandă desenată”. Expoziţia de cărţi şi publicaţii apărute înainte şi după ’89, de jucării cu personaje din comics-urile autohtone, întâlnirile cu graficienii sau proiecţiile de diafilme au loc în Capitală, între orele 11.00 şi 21.00, la ARCUB (Hanul Gabroveni).

 

Înainte de ’89, poveștile românești erau prezente în multitudinea de publicații pentru copii – Cutezătorii, Șoimii Patriei, Luminița, Almanahul Copiilor –, iar textele scriitorilor erau transpuse grafic prin intermediul benzilor desenate. După ’89, fenomenul a intrat într-un con de umbră, dar, în ultimii zece ani, BD-urile sunt din nou pe val: au apărut proiecte precum revistele Comics Didactic, albumele cu Amintiri din Copilărie, sau romane grafice inspirate din basmele autohtone.

Scopul iniţiativei semnate de Asociaţia ESCU este de a-i atrage pe micuţii cu vârste între 7 şi 14 ani către literatură, prin intermediul mai puţin convenţionanelor comics-uri.

 

Ateliere de desen

Evenimentul de pe 15 ianuarie are un program bogat: cuprinde o expoziţie de BD-uri, de cărţi, de jocuri şi jucării. Printre cele 30 de povești ilustrate se numără Toate pânzele sus, Făt-Frumos din lacrimă, Craii de Curte Veche, Enigma Otiliei, La Țigănci, O scrisoare pierdută, Dl. Goe ş.a.m.d. Se vor organiza vizionări de diapozitive şi diafilme, între orele 20.00 şi 21.00. În paralel, copiii pot participa la ateliere creative de desen, ilustraţie, lectură interactivă şi storytelling.

Graficianul Mihai Ionuț Grăjdeanu va deschide larg porţile universului desenat: cei mici vor avea ocazia să devină creatorii propriilor reviste de comics-uri. Vor învăţa să realizeze o scurtă bandă desenată, cu câte două sau mai multe cadre, cu unul sau mai multe personaje, respectând un fir epic. Atelierul de ilustraţie va avea loc între orele 13.00 – 15.00, iar cel de lectură interactivă, între orele 19.00 – 20-00. În intervalul 16.00 – 17.00, se va organiza şi un club de lectură pentru părinţi. Specialiști în parenting și psihologie le vor propune celor prezenți tehnici și strategii de promovare a lecturii de plăcere în rândul celor mici

 

La trecut şi la viitor

Doritorii pot participa la conferința „Ce mai citim astăzi? Cum sună viitorul poveștilor și al domeniului benzilor desenate și cărților pentru copii din România?”. Dezbaterea va avea loc în Sala Cafenea a ARCUB, între orele 18.00 – 19.00. Se va face o scurtă trecere în revistă a istoriei benzilor desenate româneşti și a personalităților marcante din domeniu, se vor aborda temele „ce înseamnă un bun ilustrator, după ce criterii se stabilește valoarea unei ilustrații, cât de prețuiți sunt ilustratorii în România, cui îi va aparține viitorul acestui domeniu?”. Se va discuta despre modalitatea în care trebuie făcută ilustraţia pentru BD şi care sunt regulile şi limitările, şi despre piaţa de carte românească pentru copii.

Invitaţi sunt câţiva cunoscuţi pictori, graficieni, realizatori de benzi desenate şi ilustratori de carte românească.

 

O carte, o aventură

„Banda desenată este o artă narativă, grafică, secvențială, dar mai ales una dintre cele mai la îndemână activități menite să stimuleze imaginația publicului tânăr, să îl apropie de lectură și să îl ajute să ajungă la o înțelegere aprofundată a textului”, explică Andreea Dănescu, preşedinte al Asociaţiei ESCU şi iniţiator al proiectului. „Ne-am propus să le arătăm celor mici, dar și adulților deopotrivă că fiecare carte este o aventură care merită trăită și altfel, dincolo de cuvinte. Componentele interactive ale proiectului propus, precum expoziția, atelierele și conferința cu tematica benzii desenate și a literaturii românești nu pot fi decât un început pentru toată lumea, de a explora și alte modalități de a fi creativ.”

Evenimentul va fi reluat pe larg pe 1 Iunie, de Ziua Internaţională a Copilului, promite iniţiatoarea: „Atunci ne vom concentra mai mult pe partea de ateliere, de conferinţe, ca să se înţeleagă foarte clar care e rolul benzii desenate, ca act de cultură pentru copii.”

 

Expoziția reuneşte lucrările autorilor din toate generațiile. Creaţiile sunt semnate de Puiu Manu, Valentin Tănase, Șerban Andreescu, Sandu Florea, Mihai Ionuț Grăjdeanu, Sorin Anghel, Livia Rusz, Vali Ivan, Alexandra Măndoiu, Mircea Arapu, Maria Surducan, Alexandru Ciubotariu, Octav Ungureanu, Xenia Pamfil și Adrian Grăjdeanu. Planșele expuse provin din revistele Comics Didactic, expozițiile Maeștri ai Benzii Desenate Românești și din colecții private.

 

 

×