x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Falsa apocalipsă a Bucureștiului

Falsa apocalipsă a Bucureștiului

de Diana Scarlat    |    20 Iul 2020   •   11:33
Falsa apocalipsă a Bucureștiului

Zvonurile apocaliptice privind posibila închidere a Capitalei, după „explozia” numărului de internări în spitalele din București, pentru COVID-19, au fost preluate și prezentate alarmant de o parte din mass-media. A fost dată publicității și o hartă a României, plină de pete roșii, care arăta că Bucureștiul ar fi întrecut Suceava din punct de vedere al infectărilor, iar știrea a panicat foarte mulți români, la finalul săptămânii trecute. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a dezmințit zvonurile și anunțurile oficiale, acuzând de dezinformare Ministerul Sănătății.

 

 

Numărul care a-ngrozit întreaga țară – 4.260 de internați bolnavi de COVID-19 în spitalele din București – a fost prezentat eronat și preluat de mass-media ca și cum ar reprezenta situația actuală, ceea ce a generat panică și zvonuri privind intrarea Capitalei în carantină, după creșterile alarmante ale numărului de îmbolnăviri, în ultimele zile. De fapt, situația reală este cu totul alta. „Revin cu informații corecte, verificabile, pentru a mai atenua campania de dezinformare a Ministerului Sănătății. Azi s-a anunțat “record de îmbolnăviri Covid 19 în Capitală” : 4.260!! Titluri mari: S-a depășit Suceava! Focar!! Nenorocire!! Câtă minciună și aberație!! Concret: 4.260 este numărul total de pacienți internați în spitalele din București în 5 luni, din martie și până azi!! Acum sunt aproximativ 600 de pacienți în 6 spitale Covid și suport”, a explicat Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook, sâmbătă. Cu toate acestea, știrile alarmante au continuat și după datele prezentate de primarul general.

 

Peste jumătate sunt din alte zone

Gabriela Firea a mai atras atenția asupra faptului că în spitalele din București au fost internați, în aceste cinci luni, pacienți toată țara, astfel încât numărul total de internări nu este nicidecum relevant pentru situația infectărilor din Capitală. „Se transferă în București, la cerere, sau vin direct cu mașina proprie ori cu Ambulanța. 60% dintre pacienții spitalelor din București sunt din alte județe ale țării, nu sunt bucureșteni”, a mai scris primarul general, care dezminte și faptul că ar fi o problemă cu numărul de paturi, inclusiv la ATI, în Capitală. N-ar lipsi nici ventilatoarele mecanice, nici cadrele medicale foarte bine pregătite. „Mai multă acțiune, mai puțin fake news! Dacă ministrul Sănătății este depășit de situație, de ce nu demisionează? Ce bună era testarea în masă! Eram și noi acum, ca toată Europa, spre o viață aproape normală! Cel mai important: Bucureștiul nu este focar Covid-19. În Capitală s-au tratat cei mai mulți pacienți Covid-19 din întreaga țară!”, a mai scris primarul general.

Spitalul Colentina trebuie redeschis pentru pacienții cronici din întreaga țară. Există resurse suficiente în spitalele de boli infecțioase pentru pacienții COVID-19. Cui folosesc aceste dezinformări?

 

Gabriela Firea, primarul Capitalei

 

 

România devine stat izolat, pe baza creșterii contaminării

Starea de alertă s-a prelungit cu încă o lună, pe baza creșterii alarmante a numărului de contaminări cu SARS-COV2, la peste 600 de îmbolnăviri pe zi. Medicul Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, consideră că numărul mare de îmbolnăviri nu trebuie să ne îngrijoreze, pentru că a fost în creștere și numărul de testări, ajungând la circa 20.000 pe zi, dar ar mai fi probleme legate și de testare, pentru că metoda PCR este una de genetică moleculară și orice laborator trebuie verificat de o entitate independentă. Specialistul mai spune că acreditarea doar de la Ministerul Sănătății sau DSP nu este valabilă, iar rezultatele trebuie să fie verificate încrucișat. De asemenea, personalul trebuie să aibă un atestat privind tehnicile de genetică moleculară, iar în acest moment nu avem această validare și personal calificat.

 

Decizii pe ultima sută de metri

Cu toate acestea, prelungirea stării de alertă vine la pachet cu amânarea măsurilor de relaxare, restaurantele și bazele de tratament balneo și SPA rămân închise, peste 100.000 de angajați rămân în șomaj tehnic, iar mai multe zboruri au fost anulate, în ultimul moment. Institutul Naţional de Sănătate Publică nu a mai actualizat lista cu zonele verzi, galbene şi roşii din 7 iulie, iar de vineri, 17 iulie, au fost interzise zborurile care leagă România de Suedia, Portugalia, Turcia, Serbia, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Egipt, Rusia. „Aceasta este imaginea unui stat incompetent, indolent, impotent şi indiferent la nevoile propriilor cetăţeni. Un stat care ia decizii doar pe ultima sută de metri, un stat în care companiile şi cetăţenii nu sunt trataţi ca nişte parteneri, ci ca nişte sclavi. Un stat în care totul pare un haos generalizat şi în care regulile se schimbă în timpul jocului (sau chiar în timpul zborului)”, a scris Răzvan Pascu, consultant în turism, pe pagina sa de Facebook.

 

Pe 16 iulie a fost actualizat NOTAM-ul de la ROMATSA, care blochează toate zborurile spre şi dinspre destinaţiile aflate în ţările care nu se regăsesc pe lista verde INSP România.

 

 

×