x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Fructele şi legumele tratate cu pesticide vor avea notificări la raft

Fructele şi legumele tratate cu pesticide vor avea notificări la raft

de L.Budin    |    14 Noi 2019   •   18:00
Fructele şi legumele tratate cu pesticide vor avea notificări la raft

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor – A.N.P.C. – supune dezbaterii publice un ordin cu caracter normativ, ce prevede obligaţia operatorilor economici de a le furniza consumatorilor informaţii despre tratarea cu pesticide a suprafeţei fructelor şi legumelor. Recomandări privind modul corect de utilizare a produselor ar urma să fie afişate la loc vizibil.

Actul normativ are rolul de a proteja consumatorii, se spune în referatul Direcţiei Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul A.N.P.C. În urma acţiunilor de control, s-au descoperit în comerţ produse alimentare tratate cu substanțe ce pot pune în pericol sănătatea, prin utilizare improprie. „Totodată, practica de control a A.N.P.C. a reţinut faptul că mulţi operatori economici nu informează consumatorii în mod corect, complet și precis asupra produselor oferite”, se mai menţionează în document.

Ordinul prevede afişarea la loc vizibil a informaţiilor privind substanţele folosite la tratarea legumelor şi fructelor (substanţe care sunt înscrise pe ambalajele/etichetele alimentelor respective) şi, dacă e cazul, pot fi adăugate recomandări de a nu se consuma cojile alimentelor respective.

 

Atenţie la Imazalil

Trebuie făcută o precizare: multe din citricele comercializate în România au coaja tratată cu o substanţă cu acţiune fungicidă numită Imazalil, Thiabendazol-Imazalil sau E 233. Acest compus e periculos pentru sănătate. Limitele maxime admise de Imazalil în şi pe produsele alimentare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 396/2005. Pentru citrice, limita maximă admisă este de 5 mg/kg.

 

Observaţii, până la finele lui noiembrie

Informarea consumatorului despre legumele şi fructele stropite cu pesticide urmează să se facă printr-o plachetă-tip, prevăzută în anexa actului normativ. Placheta respectivă va fi afişată „la raft, la locul de comercializare a fructelor şi legumelor, imediat lângă acestea”.

Consumatorii sunt invitaţi să trimit observaţii şi propuneri referitoare la acest ordin în perioada 14-27 noiembrie, pe adresa A.N.P.C. sau la adresa de e-mail cabinet@anpc.ro. Ordinul va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

„Prin proiectul de act normativ se asigură o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la tratarea fructelor și legumelor ce le sunt oferite, precum și asupra faptului că aceste produse nu le afectează viața sau sănătatea și faptul că anumite pesticide pot să provoace cancer”

Direcţia Generală Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, A.N.P.C.

×
Subiecte în articol: fructe legumele pesticide