x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Fruntaşi la risipă alimentară: un studiu regional adună informaţii

Fruntaşi la risipă alimentară: un studiu regional adună informaţii

de L. Budin    |    10 Iul 2020   •   10:27
Fruntaşi la risipă alimentară: un studiu regional adună informaţii

Obiceiurile de achiziţie ale românilor, cele de consum, modul în care compatrioţii folosesc (sau nu) resturile alimentare... Toate acestea fac obiectul unui studiu naţional şi regional, coordonat de cercetători de la patru universităţi din România, Macedonia de Nord şi Republica Moldova. Fenomenul risipei alimentare, la care suntem, se pare, campioni, va fi evaluat pentru prima oară în regiune, şi va cuprinde inclusiv informaţii din timpul crizei sanitare.

 

La nivel mondial, circa o treime din produsele alimentare destinate consumului uman sunt irosite, ceea ce generează costuri economice și ecologice importante. Doar în Europa, 89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi. Dintre acestea, 5 milioane de tone provin din România, arată literatura de specialitate, ceea ce ne trimite în fruntea clasamentului risipei.

 

Informaţie şi educare

 

De ce era nevoie de acest studiu? „Am constatat că în România există foarte puţine cercetări axate pe gospodării – iar cele existente cuprind un eşantion foarte mic de respondenţi”, explică Cristina Pocol, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca (USAMV CJ) şi coordonator al proiectului. „În Republica Moldova şi Macedonia de Nord cercetările în acest domeniu sunt aproape inexistente”.

Ancheta vizează un milion de respondenţi din ţările implicate în proiect, iar în urma rezultatelor se vor propune acţiuni de educare, de informare, de atragere a actorilor responsabili, pentru a introduce în politicile publice aspectele referitoare la risipa alimentară. Organizaţia Food Waste Combat se alătură şi ea eforturilor de influenţare a comportamentului de consum.

 

Chestionar online

Practic, doritorii pot completa un chestionar online, pe site-ul USAMV CJ. „Am adăugat în chestionar o secţiune dedicată comportamentului alimentar în timpul crizei sanitare – când oamenii şi-au făcut stocuri enorme”, spune Cristina Pocol. „Vrem să vedem în ce fel criza a schimbat comportamentele: cumpărăm mai mult sau mai puţin, mai mult online decât din piaţă, cât risipim...”.

Cercetarea cantitativă adresată consumatorilor va fi completată de una calitativă, care vizează și alți actori implicați în filiera agroalimentară – producători, procesatori, comercianți. Fiindcă risipa e reponsabilitatea tuturor.

 

Casetă

Activitățile fac parte din proiectul ACTIF „Zéro Gaspillage – pour une production et une consommation responsables en ECO”, finanțat de Agenția Universitară a Francofoniei.

×