x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ghete şi haine pentru copiii săraci

Ghete şi haine pentru copiii săraci

de L. Budin    |    11 Aug 2020   •   10:27
Ghete şi haine pentru copiii săraci

Se împlinesc trei luni de când funcţionează Banca de Haine, o iniţiativă civică ce s-a cristalizat graţie alteia, la fel de generoasă. În perioada de urgenţă, când voluntarii împărţeau mese calde nevoiaşilor, au constatat că multora le lipseau nu doar alimentele din cămară, ci şi alte lucruri de primă necesitate – scutece pentru cei mici, un aragaz, un pat. S-a făcut apel la donatori, iar de atunci sute de familii din ţară primesc exact bunurile de care au nevoie.

 

Banca are patru iniţiatori - Ovidiu, Diana, Violeta și Cristi.– care, la rândul lor, au apelat la reţeaua de voluntari implicată în distribuirea de alimente, din timpul stării de urgenţă. Cineva a pus la dispoziţie un sediu, în Ferentari, iar acolo au început să se adune donaţiile. Cam tot ce-i prisoseşte omului prin casă, dar mai ales haine şi încălţăminte pentru copii.


Jucăriile, un lux

 

Pentru Ovidiu Neacşu, totul a început în ziua când, oferindu-se să livreze câteva prânzuri calde undeva, pe Calea Moşilor, a remarcat că în locul respectiv trăiau persoane în cea mai cruntă sărăcie. Le-a lăsat mâncarea, gata să pornească spre al doilea obiectiv al zilei, o familie cu 11 copii din Jilava, căreia trebuia să îi aducă jucării şi hăinuţe, la rugămintea unei prietene. „Unul din părinţii de pe Calea Moşilor, văzând ce mai am prin maşină, m-a întrebat dacă nu pot să las câteva jucării şi pentru copiii de acolo”, îşi aminteşte Ovidiu. Acela a fost momentul în care i-a venit ideea colectei de lucruşoare pentru cei mici.

 

Formular pentru donatori

 

Iniţiativa s-a organizat imediat. Cei care vor să devină voluntari completează un formular, donatorii completează şi ei unul. Lucruşoarele de dat trebuie să fie spălate, în stare bună şi sortate pe vârstă/mărime, iar electrocasnicele şi piesele de mobilier trebuie să fie curate. Donatorul poate să aducă singur pachetele la sediul Băncii de Haine sau aşteaptă o săptămână, două, până ce un voluntar e liber, ca să vină să preia bunurile.

Mai greu e cu trimiterea coletelor în comunităţile îndepărtate. „Ar fi minunat dacă un importator sau un dealer de maşini ne-ar putea pune la dispoziţie o maşină sau o furgonetă”, spune Ovidiu Neacşu.

 

Mâine-n toată ţara

 

Beneficiarii din ţară au nevoie de de toate: de la lapte praf şi scutece pentru bebeluşi la aşternuturi şi mobilier. Din fericire, donaţiile vin cu o frecvenţă mare, iar depozitul din Ferentari e neîncăpător deja. Lucrurile sunt grupate pe zone, iar fiecare obiect în stare bună aduce zâmbete largi pe chipurile voluntarilor care fac munca de sortare.

„Am reuşit să ne educăm, cumva, donatorii, să le explicăm că noi nu suntem doar un serviciu de scăpat de obiecte”, spune Neacşu. „Au fost totuşi cazuri când am acceptat să primim electrocasnice care nu sclipeau de curăţenie şi am făcut eforturi să le facem lună, fiindcă aveam beneficiari care de-abia aşteaptau să le primească”.

Munca de voluntar are, cert, satisfacţiile ei: când o fetiţă îmbrăţişeză perechea de role la care nici nu îndrăznea să viseze, când o mogâldeaţă târăşte fericită o sacoşă mai mare ca ea, plină cu ştrudele. Acum o lună, o familie căreia i-a ars casa a primit, în urma unei singure donaţii, tot mobilierul şi toate lucrurile necesare. Tocmai de asta, Banca de Haine vrea să se extindă, să ajungă în cât mai multe locuri izolate din ţară şi să dăruiească un pic de mai bine.

 

„Poate pentru că sunt economist şi antreprenor, îmi pare rău să văd risipă, să văd ceva încă purtabil care e aruncat. Produsele pe care noi le sortăm ajung fix la destinatarii care au nevoie de ele”.

Ovidiu Neacşu, iniţiator Banca de Haine

 

35 de voluntari au activat, cel puţin o dată, în cadrul Băncii de Haine.

 

După ce se face sortarea lucrurilor donate, totul se ambalează frumos în colete, iar diverse organizaţii partenere ajută la identificarea beneficiarilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

×