x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Greşeli de evitat când dezinfectezi masca

Greşeli de evitat când dezinfectezi masca

de Dan Straut    |    21 Mai 2020   •   15:30
Greşeli de evitat când dezinfectezi masca

Contrar celor artizanale, măştile chirurgicale FFP2 sunt de unică folosinţă. Dar, din cauză că sunt încă prea scumpe pentru multe buzunare, există oameni care preferă să le dezinfecteze prin diverse mijloace.

 

Despre dezinfectarea măştilor de unică folosinţă circulă o mulţime de mituri. Spre exemplu, se zvoneşte că măştile chirurgicale pot fi curăţate dacă sunt ţinute în cuptor, la 70°C, preţ de o jumătate de oră. În teorie, sună bine, în practică soluţia e imposibil de realizat. Asta, fiindcă masca trebuie să stea în cuptor departe de orice suprafaţă metalică, ca să nu ia foc, o condiţie cvasi-imposibil de îndeplinit într-un aparat domestic.

O altă soluţie fantezistă propune dezinfectarea măştilor în cuptorul cu microunde – un lucru extrem de periculos. Asta, fiindcă masca chirurgicală are părţi metalice, iar metalul introdus în cuptorul cu microunde strică instantaneu aparatul.

Se mai spune că măştile de protecţie FFP2 pot fi curăţate de germeni la abur, dacă sunt atârnate deasupra unui recipient în care fierbe apă. Specialiştii nu recomandă însă metoda, pentru că riscurile ca masca să ia foc sunt mari. Nu recomandă nici înmuierea măştii în apă fierbinte, fiindcă textura ei se degradează şi îşi pierde funcţia de barieră de protecţie.

Mulţi aleg, pentru dezinfectare, să pulverizeze alcool sau clor ori, mai rău, să înmoaie masca în lichidele respective: capacitatea ei de filtrare se degradează ireversibil. Chiar dacă masca e clătită apoi în apă curată, resturile de alcool şi mai ales de clor irită puternic căile respiratorii când obiectul e fixat pe faţă.

 

La aer, la soare

Cea mai bună metodă de dezinfecţie, recomandată de specialişti, este ca masca să fie pusă într-o pungă de hârtie şi lăsată la soare, câteva zile. Masca poate fi atârnată ca atare, în aer liber, într-un loc însorit (pe balcon, în colţul cel mai îndepărtat, fără să intre în contact cu rufe puse la uscat). Sub influenţa razelor ultraviolete, eventualele virusuri se inactivează într-un interval care durează de la câteva ore la câteva zile.

 

Considerate mai puţin eficace, măştile reutilizabile, din materiale textile, sunt de folos când purtătorul e bolnav, fiindcă reduc riscul transmiterii secreţiilor de la persoana infectată la cei din jur.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: masca