x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Guvernul sărbătorește eșecul vaccinării

Guvernul sărbătorește eșecul vaccinării

de Monica Cosac    |    02 Aug 2021   •   07:56
Guvernul sărbătorește eșecul vaccinării
Sursa foto: Lucian Alecu

România a depășit sâmbătă pragul de 5 milioane de persoane vaccinate anti-COVID, iar Guvernul și prim-ministrul Florin Cîțu nu au ratat ocazia să se laude, chiar dacă această țintă fusese anunțată de șeful Executivului pentru 1 iunie, și asta „în cel mai pesimist scenariu”. Cu un procent de numai 25,14% din populație vaccinată cu schema completă, țara noastră se află în coada Uniunii Europene la acest capitol, astfel că atât celebrarea eșecului de către premier, cât și videoclipul triumfalist prin care s-a marcat momentul pe paginile de socializare au fost aspru taxate de cititori. La ritmul actual de vaccinare, ținta lui Cîțu pentru începutul lunii august va fi atinsă abia peste doi ani.

 

Statisticile arată că, până la 31 iulie, doar 4.853.485 de persoane au fost vaccinate cu schema completă, ceea ce reprezintă 25,14% din populație, în timp ce numărul celor vaccinați cu cel puțin o doză a ajuns la 5.000.889. Guvernul a marcat momentul ca pe o reușită de excepție, chiar dacă pragul de 5 milioane de vaccinați (și nici aceia cu schema completă) a fost atins cu două luni mai târziu decât termenul asumat de premierul Florin Cîțu pentru această țintă (1 iunie). 

„Astăzi (sâmbătă, 31 iulie - n.r.) am depășit pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19. Prin vaccinare împotriva COVID-19 se reduce riscul de infectare; se reduce riscul de transmitere a virusului; se reduce considerabil riscul de spitalizare; se reduce considerabil riscul de deces”, este postarea de pe pagina oficială de Facebook a Guvernului României.

„Asta da infatuare!”

„#RomaniiTrebuieSaStie” a scris și Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook, alături de un videoclip care marchează reușita. Postarea premierului nu a reușit decât să-i enerveze pe urmăritorii săi, care i-au catalogat pe guvernați ca fiind „penibili”.

 

„Să te lauzi cu un eșec răsunător. Asta da infatuare!”, „Să te lauzi cu atingerea unei «borne», cu o întârziere de 2 luni..., chiar că sunteți penibili! Mă așteptam la mai multă decență, după circul lui Orban”, „Unde ați mai văzut vaccinare cu fum de mici, între gherete” și „Mai puneți vreo 2 mici la tombola regretelor”- sunt doar câteva dintre sutele de comentarii lăsate de oameni la postarea premierului.

„Wow, ce «realizare» pe lângă economia care «duduie» și nivelul de trai al românilor care «crește de la zi la zi», «excelent», domnule Cîțu, «excelent»!”, scrie un internaut, în vreme ce altul îl întreabă: „Dar unde ați filmat? Într-un tren? D-aia ați avut timp să numărați până la 5.000.000?”.

Premierul a primit și câteva bătăi pe umăr virtuale, din care nu a lipsit însă ironia: „Bravo, boss, o realizare ce merită sărbătorită! Până la urmă, 2 luni întârziere nu sunt chiar așa mult. Mă întreb cât o să mai întârzie reformele alea cu care v-ați bătut în piept”, „Oricum, felicitări pentru că ați încercat!”.

Pe lângă laudele pentru „reușita” campaniei de vaccinare, Cîțu a mai primit felicitări și pentru „videoclipul motivant” și „inutil”, care seamănă cu o reclamă la bere.

 

„Problema este că vom atinge cu 2 ani mai târziu ținta de vaccinare de 10 milioane (52% din populația rezidentă), dacă se menține media de vaccinare din ultimele 7 zile. 50% e un minim necesar ca valul 4 de infecții să nu producă și un val de decese ca în valurile 2 și 3. Din păcate, nu vom avea nici 30% din populație vaccinată la deschiderea școlilor”, spune cercetătorul Octavian Jurma.

 

Cîțu: 10 milioane de români vaccinați la sfârşitul lunii iulie

Începutul lunii august ar fi trebuit să ne prindă cu 10 milioane de români vaccinați anti-COVID, după cum se lăuda în primăvară șeful Guvernului. „Sunt două luni foarte importante pentru noi, aprilie şi mai, pentru că în aceste două luni vom avea aproape 8 milioane - 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România şi sunt foarte importante, pentru că la finalul lunii mai ar însemna, în cel mai pesimist scenariu, să avem aproape 5 milioane de persoane vaccinate şi într-un scenariu optimist - 6,3 milioane de persoane vaccinate”, a spus Cîţu, în luna aprilie, la Palatul Victoria. „Toată lumea să vrea să se vaccineze”, preciza, la momentul respectiv, șeful Executivului, adăugând că „mergem mai repede decât ne-am programat”. „Avem dozele - deja sunt programate - şi vom putea vorbi de 10 milioane de persoane vaccinate la sfârşitul lunii iulie, ceea ce clar arată, sunt 70% dintre persoanele adulte şi putem să vorbim clar de o redeschidere a economiei aproape în totalitate”, a susţinut Cîţu a începutul lunii aprilie.

 

 

 

×