x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Haina care îţi aduce succesul în afaceri

Haina care îţi aduce succesul în afaceri

26 Aug 2019   •   11:51
Haina care îţi aduce succesul în afaceri

„Haina îl face pe om” e o zicală controversată de secole. Există convingerea că aparenţele nu contează şi important este ce ştii să faci, nu cum să te afişezi, dar şi opinia contrară, potrivit căreia atunci când vrei să obţii ceva, trebuie să te prezinţi într-un mod adecvat, deoarece prima impresie contează.

 

Când mergi la un interviu pentru obţinerea unui job, sau atunci când ai un loc de muncă şi vrei să îl păstrezi, poţi miza pe faptul că eşti foarte bun în meseria ta şi că angajatorul sau partenerii de afaceri sunt nonconformişti. În acest caz, vei pleca de acasă în pantaloni scurţi şi sandale. Dacă ţii însă la imaginea proprie, şi o consideri un atu în obţinerea scopurilor, vei respecta un minim set de reguli.

Costumul clasic, închis la culoare, cu cămaşă uni, cravată şi pantofi asortaţi, nu dă greş niciodată. Dar în medii mai relaxate, se poartă şi „casual”, adică blugi, cămaşă cu model (totuşi, ar fi de evitat genul „hawaii”, de plajă), pantofi eleganţi sau sport (de preferat, mai puţin adidaşi sau converşi). La acest tip de ţinută, sacoul poate fi înlocuit, pe timp rece, cu un pulovăr sobru.

„Echipament” pentru petreceri

Stilul „casual” poate fi adoptat atât la serviciu, cât şi la petrecerile de firmă, unde protocolul e mai puţin pretenţios. La întâlnirile de business, unde vin şi persoane din afara companiei, care ar putea aduce semnarea unui contract, se recomandă însă costumul „de zi”, cu cămaşă albă, bleu, bej sau crem.

Evenimentele grandioase (baluri, serate, mese unde vin mari personalităţi) impun maximum de eleganţă: frac, smoking sau sacou la un rând de nasturi, cămaşă albă cu butoni, papion, şosete de mătase, pantofi de lac, batistă albă la buzunarul de sus.

Între linii

Bijuteriile masculine completează ţinuta şi evită ostentaţia. Un ceas (sau, nu şi) o brăţară, verigheta ori un inel, o decoraţie sau o insignă înseamnă mai mult decât suficient.

CASETĂ

Dress codul, coşmarul bărbaţilor

Ştiu că pentru mulți pare o joacă de copii alegerea ținutei potrivite pentru o întâlnire business sau pentru un eveniment desfășurat sub auspicii business, dar pentru și mai mulți, e un adevărat coșmar. Și marea majoritate a celor pierduți în regulile dress codului sunt bărbații. Scuze, domnilor, dar e o realitate: am întâlnit mulți domni îmbrăcăți sport elegant la evenimente black tie, îndesați în costum și încătușați de cravată la evenimente în cluburi, încotoşmănaţi în sacouri groase la evenimente business casual, că să nu mai vorbim de pleiada de ținute nepotrivite întâlnite în cadrul interviurilor de angajare.

Mihaela Tudorancea, specialist în resurse umane

 

×