x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social În dosarele de malpraxis, urmărirea penală durează mult. Medic condamnat după 7 ani de procese

În dosarele de malpraxis, urmărirea penală durează mult. Medic condamnat după 7 ani de procese

de Mariana Zaharia    |    23 Sep 2020   •   09:17
În dosarele de malpraxis, urmărirea penală durează mult. Medic condamnat după 7 ani de procese

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a murit după injecția administrată de psihiatru. După 7 ani de cercetări, procese şi un dosar clasat de procurori, un medic din Argeș a fost condamnat la închisoare pentru ucidere din culpă. Pedeapsa este de 2 ani cu suspendare, iar persoana în cauză a contestat-o la trei zile de la decizie. Avocații spun că, din păcate, în România a devenit un lucru normal ca procesele de culpă medicală să dureze atât de mult. În unele cazuri, chiar și rudele celor decedați și-au pierdut viața, așteptând să li se facă dreptate. 

O expertiză a răsturnat totul în dosarul lui Alin Nițescu, un tânăr care a murit în urmă cu 7 ani, într-o clinică privată din Pitești. Medicul psihiatru i-a administrat tratamentul, dar tânărul a intrat în comă. Deși nu avea la dispoziție secție de Terapie Intensivă, medicul nu a chemat imediat ambulanța, ci a încercat să îl facă pe pacient să își revină. Au trecut două ore. Când a fost solicitată, salvarea a venit doar cu un asistent, pentru că la 112 s-a spus că este vorba despre un tânăr cu o reacție alergică la un medicament. Alin Nițescu a murit la Spitalul de Urgență din Pitești și, de atunci, familia lui îşi caută dreptatea. 

 

Tratament mortal

„Dosarul a fost clasat de două ori de către procurori, dar noi am continuat să facem plângeri până când instanța a decis să judece cauza”, spune Viorel Nițescu, tatăl tânărului decedat. „Nu puteam renunța, atât timp cât în expertiza unui medic legist scria clar că există o legătură directă între administarea tratamentului și deces. Dar și că ambulanța a fost chemată târziu. În timp ce încerca să îl facă pe Alin să își revină, medicul i-a mai dat un medicament care era contraindicat. Am citit și eu prospectul, și scrie că substanța se elimină într-o lună și că nu trebuie administrată mai mult de 4 luni. Lui Alin i s-a administrat 18 luni”. 

 

O decizie contestată

Atât părinții victimei, cât și medicul contestă decizia judecătorilor. Primilor pedepsa li se pare prea mică și sunt nemulțumiți și de sumele stabilite drept prejudiciu. Spun că viața copilului lor nu poate fi măsurată în bani. 

Medicul nu a răspuns la cabinetul personal, deși am sunat de mai multe ori să întrebăm care este motivul pentru care a înaintat apel. În toți acești ani, și-a susținut nevinovăția. 

 

Expertize interminabile

Avocații spun că, în aceste dosare, numai faza de urmărire penală durează ani de-a rândul. „În alte state nici nu se ajunge la proces, pentru că reprezentanții clinicii, ai spitalului, merg cu contabili și cu medicii în cauză, vorbesc cu familia, plătesc despăgubiri și se încheie totul”, declară Ioana Culachi, avocat specializat în malpraxis.

„Avem dosare de malpraxis în faza de urmărire penală de 4 ani, pentru că durează mult expertizele. Le trimitem adrese medicilor legiști și spun că nu au timp. Procurorii pot stabili un termen până la care să fie gata expertiza, dar, dacă nu se întâmplă asta, sancțiunea este foarte mică. Fără aceste păreri ale legiștilor este imposibil de judecat. Judecătorul nu poate aprecia dacă există o legătură între tratament și deces sau între alte lucruri reclamate ca fiind greșeli ale unor medici și urmări”.


Alin Nițescu a intrat în comă sub ochii fratelui lui, Doru Nițescu, care la ora actuală este preşedintele Senatului UNATC. Regizorul i-a cerut medicului să cheme ambulanța, pentru ca fratele lui să ajungă la spital și să fie salvat, însă apelul a fost făcut prea târziu.


„Nu știm cât mai putem să avem grijă de noi, să fim sănătoși și să ducem lupta la final, cu toată durerea asta în suflet. Dreptatea de acum este doar parțială. Așteptăm decizia finală, pentru că pedeapsa este mică”.
Viorel Nițescu, tatăl tânărului decedat
 

×