x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Inamicii relației: certurile mici duc la rupturi majore

Inamicii relației: certurile mici duc la rupturi majore

de Oana Portase    |    11 Oct 2018   •   19:30
Inamicii relației: certurile mici duc la rupturi majore
Sursa foto: Iakov Filimonov

Trădarea, lipsa încrederii, presiunea familiilor, statusul financiar sunt printre cele mai întâlnite motive care duc la rupturi în relație. Cu toate acestea, certurile mici sunt de fapt principala cauză a despărțirilor sau divorțurilor. Nu ne place să recunoaștem, dar cicălelile zilnice au un impact major asupra partenerului. Specialiștii spun că de vină ar fi spiritul balcanic cu influențe orientale în care am crescut, cât și lipsa de educație emoțională.

Multe femei îi consideră pe bărbați neimplicați, insensibili și nepăsători, însă multe dintre probleme pornesc chiar de la ele, spun specialiștii. Cicălitul zilnic nu va face decât să-l îndepărteze pe partener. Nu ai făcut patul, ți-ai aruncat hainele prin casă, nu ai dus gunoiul, nu ai spălat vasele etc. spuse sub formă de reproș nu vor rezolva nemulțumirile din cuplu. Toate aceste aspecte trebuie discutate cu calm, negociate și eventual făcute niște reguli. “Cu siguranță ne detensionăm și putem să facem și lucruri constructive atunci când ne certăm, în sensul că negociem niște reguli noi sau negociem niște aspecte foarte bune pentru relație. Însă motivele care duc la certuri sunt problema, pentru că ele ajung să submineze relația de cuplu dacă fiecare dintre cei doi consideră că celălalt nu învață nimic, nu înțelege sau nu-i pasă să negocieze de fapt lucrurile împreună. Sunt foarte multe motive care pot duce la certuri și cele mai des întâlnite în cultura românească sunt lipsa de integritate, adică neasumarea responsabilității pentru lucruri pe care le-am stabilit împreună cu celălalt sau pe care ar trebui să le fac”, explică psihologul Cristina Fulop pentru Jurnalul.

Femeia româncă este destul de guralivă și pisăloagă și crede că, dacă bate la cap, va rezolva ceva. De fapt, este nevoia de control. El, la un moment dat, tot o să facă ce vrea. Ideea e că într-un cuplu oamenii sunt adulți și niciunul nu are nevoie ca celălalt să-i dea voie sau să-i spună ce să facă.

Cristina Fulop, psiholog

Păcatele majore: reproșurile și „silent treatment”

Drumul spre înșelat și neasumarea responsabilităților din relație este pavat cu micile certuri. Două „păcate” întâlnite des în cuplu sunt învinovățirea celuilalt pentru orice nu merge în relație și celebrul „silent treatment”. Proiectăm pe partener tot ce nu funcționează în relație și ne așteptăm ca el sau ea să ne facă fericiți fără să ne uităm în oglindă, mai explică specialiștii. Pe lângă reproșurile zilnice, multe persoane aplică și silent treatment. Adică se supără pe partener, nu-i mai vorbește deloc și astfel nici nu rezolvă problema care a apărut în cuplu. Psihologii spun că acest silent treatment este distrugător în orice fel de relație. Compromisul este soluția, mai spun specialiștii. “În psihologie când vorbim despre compromis nu vorbim despre ceva rău. Vorbim despre faptul că tu ai o opinie, eu am o opinie și fiecare dintre noi se mișcă de la opinia lui. Chiar dacă unul face zece pași iar celălalt face trei. Asta este o negociere, este un compromis care duce la rezultate bune, constructive. Oamenii spun Domnule, nu trebuie să faci compromisuri, că dacă ai făcut o dată o să faci și data viitoare. Păi da, o relație între doi oameni presupune compromisuri, iar relația de cuplu fiind cea mai complexă relație dintre doi oameni presupune multe compromisuri”, mai spune Cristina Fulop.

De cele mai multe ori, cuplurile nu-și găsesc echilibrul firesc și rolurile de gen. Unul dintre parteneri va simți nevoia să domine și să controleze situația, în timp ce celălalt își va reprima multe frustrări până va ceda. Cele mai multe cupluri ajung fără să-și dea seama într-o relație de tip părinte-copil. Unul domină și controlează, iar celălalt se supune. Psihologii explică faptul că femeia româncă este obișnuită să aibă comportament de tip masculin sau de tip maternal în relația de cuplu, iar rolurile nu sunt corect trasate. Acest comportament își are rădăcinile în cultura noastră balcanică dar are și influențe estice, orientale.

“Niciodată nu faci asta” sau “întotdeauna faci așa” sunt alte discursuri des întâlnite în cuplurile din România care pot anula din personalitatea partenerului.

Învață limbajele iubirii

Limbajele iubirii pot fi diferinte, nu doar clasicele momente romantice. Faptul că duce gunoiul din proprie inițiativă poate fi un limbaj de iubire care nu este perceput de parteneră. Poate unul dintre cei doi dorește mai mult timp cu celălalt și dacă nu primește acest timp, va considera că nu este iubit. Asta în timp ce celălalt nici nu s-a gândit că partenerul are nevoie de acest lucru. Limbajele iubirii pot fi diferite și trebuie învățate cu răbdare.

Cea mai simplă soluție pentru acești inamici ai relației este discutarea tuturor problemelor cu calm, stabilirea unor reguli în cuplu, găsirea acelui echilibru între parteneri și stabilirea corectă a rolurilor de gen.

 

 

×
Subiecte în articol: certuri relatie