x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Iniţiativă: Pedofilii și violatorii, monitorizaţi non-stop

Iniţiativă: Pedofilii și violatorii, monitorizaţi non-stop

de Diana Scarlat    |    24 Sep 2019   •   11:30
Iniţiativă: Pedofilii și violatorii, monitorizaţi non-stop

După cazul înfiorător al fetiței din județul Dâmbovița, care a fost abuzată și ucisă în circa 30 de minute de la dispariție, în drumul dintre școală și casă, se pune problema modificării legislației, la nivel european. Monitorizarea permanentă a pedofililor și violatorilor, așa cum există în unele țări, ar putea preveni potenţialele cazuri similare. Dacă persoanele condamnate sau suspectate de pedofilie ori de viol ar putea fi cunoscute, la intrarea în România sau în altă țară, ar putea fi oprite sau, cel puțin, descurajate în comiterea faptei.

Cetățeanul olandez care acum este principalul suspect în comiterea crimei de la Gura Șuții, din județul Dâmbovița, este cunoscut ca pedofil. În urma analizării primelor probe, în această anchetă, s-a ajuns la concluzia că fetița a fost răpită și ucisă în mai puțin 30 de minute, vineri, în intervalul orar 17.00 – 17.20, timp în care nici măcar nu s-a anunțat dispariția copilei. Se pune întrebarea dacă polițiștii români puteau sau nu să-l oprească pe criminalul pedofil, atunci când l-au găsit pe aeroport. Surse din poliție susțin că nu putea fi oprit, pentru că nu exista, în acel moment, dovada crimei, corpul neînsuflețit al copilei fiind găsit ulterior, astfel încât nu se putea emite un mandat de reținere, neexistând faptele în baza cărora acest mandat să fie emis.

Avocata Maria Vasii susține însă că polițiștii puteau să-l oprească. Cu toate acestea, intervalul orar în care s-au produs faptele și timpul foarte scurt pe care l-au avut la dispoziție polițiștii, între momentul identificării olandezului și ora la care a decolat avionul în care acesta se afla când a fost sunat de polițiști, nu le-a dat vreme să acționeze, iar reținerea unui cetățean străin fără dovezi clare că ar fi comis faptele i-ar fi incriminat pe polițiști pentru nerespectarea drepturilor omului. De asemenea, momentul în care polițiștii l-au sunat pe suspect a fost după ce respectivul deja urcase în avion, iar consemnul la frontieră era deja tardiv. Olandezul este pus sub acuzare pentru agresiune sexuală împotriva unui minor, lipsire de libertate și omor, fiind căutat în baza unui mandat internațional.

 

Monitorizare internațională

Marea Britanie a trecut, cu ani în urmă, printr-o perioadă în care foarte mulți copii au fost răpiți, agresați sexual și uciși, iar măsura care s-a luat a fost înființarea unei divizii speciale pentru lupta împotriva acestor monștri, dar mai ales posibilitatea de identificare și monitorizare permanentă a lor. O astfel de soluție ar putea rezolva sau măcar diminua numărul unor fapte de acest fel, dacă legislația s-ar modifica, nu doar în România, ci în toate statele europene, pentru a se putea ști în permanență unde se află cei care pot reprezenta un pericol pentru victime. Criminologul Dan Antonescu și psihologul criminalist Liviu Chesnoiu susțin nevoia de monitorizare a acestor pedofili periculoși, inclusiv în țările în care se deplasează, astfel încât să poată fi opriți la timp, dacă au intenția de a mai comite astfel de fapte. „Ar trebui să fie urmăriți permanent, să se găsească o modalitate prin care țările în care ajung ei să ia la cunoștință faptul că indivizii au antecedente de genul acesta, pentru că s-a dovedit că violatorii și pedofilii au rata de recidivă cea mai ridicată”, spune fostul șef al Serviciului Omoruri de la Poliția Capitalei, Dan Antonescu.

 

Din păcate, noi acționăm reactiv, nu proactiv. Ar trebui să putem preveni astfel de fapte, dar nu putem acționa fără unele modificări legislative, pentru că am încălca drepturile omului.

Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri

 

 

Casetă

 

Noi date din anchetă și un nou posibil suspect

Primele date din anchetă arată că olandezul a călătorit în România doar pe o perioadă determinată. A ajuns miercuri, când a mai dispărut o copilă din București, apoi a fost identificat pe camerele video ale Primăriei din localitatea dâmbovițeană în care a comis fapta, vineri, în intervalul orar 17.00 – 17.20, apoi a plecat înapoi în Olanda, având biletele de întoarcere deja cumpărate pentru sâmbătă, când l-au și identificat polițiștii români, dar prea târziu pentru a mai putea fi oprit. Aceste date arată că e foarte posibil ca pedofilul să-și fi găsit victima cu ajutorul unui intermediar din localitatea în care trăia fetița. Astfel, s-ar putea explica și ștergerea tuturor urmelor de pe internet ale criminalului încă nedovedit, care și-a închis toate conturile de pe rețelele de socializare imediat după ce a fost sunat de polițiștii români. În completarea acestei supoziții, vin și unele imagini surprinse de camerele video din localitate, pe care apare un tânăr cu gesturi greu de explicat. De altfel, localitatea Gura Șuții e destul de greu de găsit pe hartă de un olandez care vrea să viziteze România, pentru trei zile.

 

Idee

Anchetatorii din România au solicitat un mandat de arestare european a cetăţeanului olandez pe baza probelor obținute, potrivit ultimelor informații din anchetă

 

 

Expl foto

Fata de 11 ani a dispărut de lângă casa ei în timp ce se întorcea de la școală și se presupune că a existat un complice care i-a „livrat-o” criminalului pedofil, mai ales că micuța nu putea comunica în nicio limbă cu făptașul și nici nu avea vreun motiv pentru a urca în mașină, chiar din apropierea lo

×
Subiecte în articol: pedofilii violatorii monitorizaţi