x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social INSP actualizează definiţiile de caz pentru COVID-19

INSP actualizează definiţiile de caz pentru COVID-19

de L. Budin    |    12 Aug 2020   •   09:30
INSP actualizează definiţiile de caz pentru COVID-19

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a actualizat definiţiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus şi recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19. Astfel, pacienţii oncologici asimptomatici cu tratamente în curs, pacienţii care fac hemodializă, precum şi gravidele asimptomatice care sunt în carantină/izolare sau care au fost contact direct cu un caz confirmat trebuie să fie testaţi cu prioritate.

 

 

Conform actualizării INSP, se consideră caz suspect orice persoană cu infecţie respiratorie acută (cu debut brusc cu cel puţin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respiraţie), cu pneumonie, bronhopneumonie şi pleurezie, sau cu infecţie respiratorie acută severă, care necesită spitalizare peste noapte.

 

Cine e „contact direct”

Documentul elaborat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile defineşte contactul direct ca fiind o persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19, care a avut contact fizic direct cu un bolnav (prin strângere de mână, fără igienizare ulterioară), sau care a avut contact direct neprotejat cu secreţiile infecţioase ale unui bolnav (în timpul tusei). Contact direct este şi cel care a stat faţă în faţă cu o persoană infectată, la mai puţin de 2 m, minimum 15 minute, sau care s-a aflat în aceeaşi încăpere cu un bolnav. În aceeaşi categorie intră şi personalul medico-sanitar care acordă îngrijire directă sau care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, şi care nu poartă corect echipamentul de protecţie.

 

Unii au întâietate

Sunt 13 categorii de persoane care se testează cu prioritate, printre care pacienţii asiptomatici care trebuie să facă un transplant, cei aflaţi în perioada de monitorizare posttransplant, precum şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem. Mai au întâietate pacienţii asimptomatici cu imunosupresie, înainte de internarea în spital, persoanele instituţionalizate asimptomatice, personalul de îngrijire din centre rezidențiale.

 

Pentru copiii de până-n 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2.

 

 

 

 

 

 

 

;

×