x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Invazia COVID, anunțată de „Fenomenul nasului fierbinte”. Medic: Coronavirusul provoacă inflamație și distrucție osoasă

Invazia COVID, anunțată de „Fenomenul nasului fierbinte”. Medic: Coronavirusul provoacă inflamație și distrucție osoasă

de Monica Cosac    |    14 Dec 2020   •   08:47
Invazia COVID, anunțată de „Fenomenul nasului fierbinte”. Medic: Coronavirusul provoacă inflamație și distrucție osoasă
Sursa foto: Pexels

Pe lângă sechelele pulmonare, deja cunoscute, noul coronavirus poate provoca și o distrugere a țesutului osos la nivelul foselor nazale. Este concluzia la care a ajuns medicul Mircea Dragoteanu, specialist în medicină nucleară, în urma unui studiu realizat recent, la Cluj-Napoca, cu privire la mecanismul prin care virusul SARS-CoV-2 invadează organismul după ce se multiplică masiv în structura osoasă de la baza nasului. Mai mult, spune medicul, purtătorii coronavirusului doar la nivelul oaselor nazale sunt, până la un moment dat, asimptomatici și nu pot fi diagnosticați prin testarea de tip PCR.

 

Medicul Mircea Dragoteanu a demarat acest studiu după ce a observat că, de la începutul epidemiei, în Laboratorul de Medicină Nucleară de la Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca a înregistrat „un număr considerabil de pacienți fără simptome Covid-19 (o parte dintre aceștia fiind și testați negativ) care au prezentat hiperfixare de radiotrasor (n.r. – substanța injectată pentru efectuarea scintigrafiilor osoase) în zona de proiecție a foselor nazale, decelată la 2-3 ore post-injectare (fenomenul «hot nose»)”.

„Nasul fierbinte”, corelat cu apariția epidemiei

Potrivit medicului, acest fenomen «hot nose» vizibil la scintigrafia osoasă este determinat de SARS-CoV-2, fiind corelat statistic „cu apariția și progresia epidemiei”.

„Anterior, am întâlnit acest fenomen «hot nose» doar foarte rar între miile de scintigrafii osoase efectuate timp de 25 de ani înainte de pandemia cu SARS-CoV-2, hiperfixarea nazală fiind atunci prezentă doar în cazuri cu patologie clinică evidentă la nivel nazal sau perinazal”.

Vitamina D,  un protector important

Iată câteva dintre concluziile pe care dr. Dragoteanu le-a detaliat pe pagina sa de Facebook:

„- Virusul SARS-CoV 2 se grefează la nivelul porții de intrare nazale, în periostul (n.r. - țesut conjunctiv care acoperă suprafața osului) foselor nazale, unde principial nu este detectabil prin teste de tip PCR, teste care investighează material prelevat superficial, de la nivelul mucoasei și secrețiilor nazo-faringiene.

- SARS-CoV-2 se multiplică intens la nivelul periostului, provocând fenomene severe, difuze, de tipul OSTEOMIELITEI, în matricea osoasă subiacentă din structura pereților foselor nazale.

- Foarte probabil, multiplicarea virusului este legată de crearea la nivelul periostului nazal și al suprafeței osoase subiacente a unui mediu biochimic și enzimatic favorizant, hipercalcemic, de care SARS-CoV-2 are strictă nevoie pentru a se multiplica masiv.

- Invazia virală a filetelor nervoase olfactive (respectiv gustative) determină sistarea mirosului (respectiv, sistarea gustului).

- Vitamina D este un protector important, prin împiedicarea sau îngreunarea activării osteoclastelor de către SARS-CoV-2”.

Specialistul este de părere că protecția copiilor și a tinerilor față de instalarea Covid-19 și față de formele grave sau letale ale acestei boli este conferită de particularitățile metabolismului fosfo-calcic, ce nu permit multiplicarea accelerată a virusului.

 

Un element-cheie pentru blocarea răspândirii în populație a SARS-CoV-2, împiedicarea declanșării Covid-19 la persoanele deja infectate și, probabil, pentru atenuarea gravității bolii deja declanșate este „sterilizarea antivirală a pereților foselor nazale”, consideră medicul.

 

„Cele mai accesibile pentru distrugerea virusului cantonat în periostul nazal par să fie, la acest moment, preparatele pe bază de alcool, pulverizate intranazal profund, cu concentrații și posologie care să nu lezeze semnificativ mucoasa nazală”,

Dr. Mircea Dragoteanu

 

 

 

 

×