x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Jurma, despre „succesul” campaniei de vaccinare: „La timp, să evităm valul 6”

Jurma, despre „succesul” campaniei de vaccinare: „La timp, să evităm valul 6”

de Monica Cosac    |    21 Iun 2021   •   07:20
Jurma, despre „succesul” campaniei de vaccinare: „La timp, să evităm valul 6”

Afirmațiile premierului Florin Cîțu, potrivit căruia campania de vaccinare din România este „un succes” și „noi, la Guvern, am făcut cam tot ce puteam face”, au atras ironiile specialiștilor, după ce, în weekend, s-a înregistrat cel mai scăzut număr de persoane noi vaccinate din ultimele cinci luni. Cu așa „succes”, șeful Executivului va reuși să evite, eventual, valul 6 al pandemiei, dar în niciun caz valul 4 de anul acesta, afirmă medicul și cercetătorul Octavian Jurma. „E fără îndoială un succes real al campaniei antivaccinare și negaționiștii au de ce să sărbătorească”, subliniază acesta.

 

În timp ce ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, spune că pregătește spitalele pentru valul patru al pandemiei, deoarece tulpina indiană a SARS-CoV-2 poate deveni predominantă şi în România, așa cum s-a întâmplat deja în alte țări din Europa, șeful Guvernului consideră că nu este cazul să se discute despre valul patru, având în vedere că actuala campanie de vaccinare anti-COVID „este un succes”. „Noi, la Guvern, am făcut cam tot ce puteam face, am adus vaccinul. E o campanie pentru viață. Tot aud discuții despre valul 4, nu ar trebui să avem aceste discuții”, a afirmat Florin Cîțu, săptămâna trecută, la Alba Iulia, adăugând că vrea „să lăsăm în spate pandemia”.

 

Targetul de vaccinați, atins în toamna lui 2022

Premierul României are dreptate să vorbească despre succesul campaniei de vaccinare, căci, în ritmul actual, se va atinge ținta de oameni vaccinați în luna septembrie, dar în anul 2022, l-a ironizat Octavian Jurma pe Cîțu.

„Probabil că a reținut vestea bună dată de consilieri că ținta de 10 milioane persoane vaccinate cu minim o doză are din nou șanse să fie atinsă în septembrie. Vestea proastă este însă că nu a reținut că acest «succes» va fi atins, în ritmul actual, doar în septembrie 2022, la timp să evităm eventual valul 6 al pandemiei, dar în nici un caz la timp să evităm valul 4 de anul ăsta. Evident, este o chestiune de management elementar să înțelegi că ceea ce răsplătești mai mult va fi făcut mai mult. Dacă răsplătești ratarea țintelor de vaccinare cu mai multă relaxare, românul, care este om inteligent, va înțelege că dacă vrea și mai multă relaxare trebuie să se vaccineze și mai puțin”, afirmă Jurma, într-o postare pe Facebook, după ce datele oficiale publicate sâmbătă seară au arătat că numărul de persoane vaccinate cu prima doză a scăzut sub 8.300, deși 75% din populația rezidentă încă nu e vaccinată.

Este „cea mai scăzută valoare din ultimele 5 luni”, precizează Jurma, adăugând că doar în prima parte a lunii ianuarie, când era criză de vaccin, au mai fost cifre atât de mici. „Cum este abordat un asemenea eșec? Simplu, este declarat un succes. Nu e o abordare tocmai originală. Asemenea «succese» am mai văzut și pe vremea lui Ceaușescu, deci nu e deloc de bun augur pentru ceea ce ne așteptăm să vină la toamnă (și nu mă refer doar la alegerile din PNL și USR)”, adaugă acesta.

 

„Nu știu cât de tare se sărbătorește acest «succes» în guvernul domnului Cîțu, dar e fără îndoială un succes real al campaniei antivaccinare și negaționiștii au de ce să sărbătorească. Ne-au dat liber la infectare și roadele le vom culege la toamnă”

Octavian Jurma, cercetător

 

Tulpina indiană se află deja în circulaţie comunitară

Tulpina Delta (indiană) a coronavirusului, confirmată oficial în România încă din luna aprilie a acestui an, se află deja în circulaţie comunitară în România şi în creştere exponenţială, chiar dacă tulpina Alpha (britanică) se află în scădere accelerată, avertizează specialistul. „La rata curentă de creştere, tulpina Delta (indiană) va câştiga competiţia cu varianta Gamma (braziliană) şi va deveni dominată cel târziu în luna septembrie, dar mai probabil la finalul lunii august. Este o ipoteză confirmată şi de Germania, unde tulpina indiană reprezintă acum doar 6% din cazuri, dar institutul Robert Koch avertizează că va deveni dominantă cel târziu în toamnă. În SUA, situaţia este similară, acolo tulpina Delta a crescut de la o pondere de 6%, la una de 10% într-o săptămână”, explică Jurma. Potrivit acestuia, la tineri infecţia cu tulpina Delta se poate confunda cu o răceală (dureri de cap, dureri de gât, rinoree şi febră), iar în acest fel se poate răspândi boala. „În această perioadă, orice răceală trebuie tratată ca infecţie COVID-19 şi testată de preferinţă cu RT-PCR”, consideră Jurma.

În UK, unde aproximativ 55% din populație a fost vaccinată complet, 90% dintre noile infectări sunt cu varianta Delta. Studii recente au arătat că vaccinul Pfizer are o eficienţă de 88% împotriva bolii simptomatice a variantei indiene, iar serul de la AstraZeneca are o eficienţă de 60%, la două săptămâni de la rapel. Însă la trei săptămâni de la prima doză, eficienţa celor două vaccinuri contra aceleiaşi variante este de numai 33%.

×