x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social „Lăsați-ne să ne îngrijim pacienții în siguranță!”

„Lăsați-ne să ne îngrijim pacienții în siguranță!”

de Monica Cosac    |    23 Mar 2020   •   10:03
„Lăsați-ne să ne îngrijim pacienții în siguranță!”
Sursa foto: BrianAJackson/Getty Images/iStockphoto

În contextul actual al pandemiei COVID-19, medicii cer Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să reglementeze de urgență consultațiile la distanță. Pentru a se putea realiza triajul pacienților și consultațiile prin telefon și alte mijloace digitale, inclusiv apeluri audio și video, în cazul celor care nu necesită consultații față în față, este nevoie de modificarea pachetelor de servicii medicale și a Contractului-cadru, atrage atenția Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF). Această reglementare ar putea salva vieți atât din rândul doctorilor, cât și al pacienților vârstnici și vulnerabili. O solicitare similară au și reprezentanții medicilor psihiatri.

Medicii de familie au transmis deja această solicitare Ministerului Sănătății, fiind acceptată de instituție, însă modificările cerute stau în pixul reprezentanților CNAS, a transmis, sâmbătă, FNPMF. Toate problemele de sănătate minore sau majore, urgente sau mai puțin urgente, care reprezintă activitatea cabinetelor de medicină de familie nu dispar pe perioada pandemiei COVID-19, iar fiecare pacient consultat față în față în cabinet, în aceste zile și în perioada următoare, poate fi un unul infectat cu noul coronavirus, chiar dacă nu are încă simptome.

 

„Dacă, în urma consultației la distanță, medicul decide că este nevoie și de examinate fizică, vom chema doar acei pacienți în cabinet, luând măsurile de protecție atât pentru pacient cât și pentru personalul medical”

Dr. Raluca Zoițanu - președinte FNPMF

 

Prevenirea deceselor evitabile

„Modificările solicitate sunt necesare pentru a putea acorda consultații decontate de Casa de Asigurări pentru pacienți, în așa fel încât să le putem scrie și rețete compensate sau gratuite, concedii medicale, recomandări de îngrijiri la domiciliu, paliative, de dispozitive medicale (...). De asemenea, pentru a putea trimite toate aceste documente medicale în mod legal prin e-mail, prin alte platforme digitale sau înmâna unui aparținător, în funcție de situația fiecărui pacient în parte”, explică reprezentanții FNPMF, subliniind că aceste reglementări sunt necesare „pentru a limita transmiterea noului coronavirus pe cuprinsul României și pentru a preveni decesele evitabile atât în rândul pacienților, cât și al personalului medical”.

Prevederile contractuale actuale pot fi interpretate diferit de funcționarii Caselor de Asigurări sau ai Curții de Conturi, în anii ce vor urma pandemiei, mai spun medicii.

Dacă vor exista decese în urma infectării în cabinet cu noul coronavirus, de la un pacient care ar fi putut fi consultat la distanță, „FNPMF va da în judecată CNAS și pe toți funcționarii publici responsabili de tergiversarea adoptării măsurilor care ar asigura protecția eficientă a medicilor și a personalului medical, limitarea transmiterii virusului pe teritoriul țării și prevenirea deceselor evitabile atât în rândul pacienților, cât și al medicilor și personalului medical”, avertizează medicii.

 

„În condițiile stării de urgență, cu limitarea mișcării populației, 80-90% din consultațiile care, de obicei, se dau în cabinet se pot da la distanță. Necesită judecată clinică, cunoștințe, atenție, nu neapărat examinarea fizică a pacientului. Repet, în condiții de stare de urgență. Ideal, pacientul trebuie consultat față în față dar ne adaptăm”, a explicat, pentru Jurnalul, dr. Raluca Zoițanu.

 

 

Tele-psihiatrie

Și Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie a solicitat autorităților aprobarea consultațiilor la distanță, pentru a veni în ajutorul persoanelor cu afecțiuni psihice a căror îngrijire trebuie continuată, pacienților în vârstă sau care suferă și de alte afecțiuni medicale. Potrivit psihiatrilor, acest lucru se poate face prin intermediul unor platforme precum: Skype, WhatsApp, Facetime. Tele-psihiatria este implementată deja în alte țări (Marea Britanie, SUA) și există reglementări specifice.

Legat de tratamentul acestor pacienți, medicii de familie spun că este necesară și rezolvarea situației rețetelor pentru preparate stupefiante și psihotrope. FNPMF precizează că, în acest caz, soluția este includerea acestor medicamente în Sistemul Informatic al Prescripției Electronice al CNAS și că a transmis această propunere către Ministerul Afacerilor Interne.

 

„În Anglia, Franța, Germania, Austria, Norvegia și alte țări care și-au modificat sau își modifică rapid procedurile în contextul pandemiei COVID-19, medicii de familie sunt în cabinete, dar consultă cei mai mulți pacienți la distanță, prin telefon și alte instrumente digitale. (...) Tehnologia permite aceste lucruri în anul 2020”, precizează FNPMF.

 

×