x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Leacurile online scurtează vieţi

Leacurile online scurtează vieţi

de Monica Cosac    |    07 Oct 2019   •   13:00
Leacurile online scurtează vieţi

Promit vindecări miraculoase, imediate, efecte pozitive 100% fără medicamente sau operaţii chinuitoare. Sunt acele aşa-zise „tratamente universale”, leacuri-panaceu sau targhetate pentru o anumită boală – de obicei, una cu incidenţă ridicată, astfel încât numărul potenţialilor „beneficiari” să fie cât mai mare – şi care „zburdă” libere şi nestingherite prin mediul virtual. Medicii atrag atenţia asupra pericolului reprezentat de aceste leacuri online, pe care foarte mulţi români decid să le aplice, în loc să meargă la specialiști.

 

„Leacurile băbeşti”, acum mult mai frumos ambalate în statistici şi opinii ale unor aşa-zişi specialişti, ocupă un spaţiu important în mediul online, fie că este vorba de pagini web, e-mail, forumuri sau grupuri pe reţelele de socializare şi toate garantează vindecări miraculoase, fără să mai fie nevoie să apelezi la doctori şi medicamente.

„Consumă de câteva ori pe zi această băutură minune pentru a evita tratamente chinuitoare!”, „nu este cunoscut în lume un tratament mai bun ca acesta şi mai de efect în lupta contra glicemiei şi a diabetului”, „până şi medicii sunt uimiţi de eficienţa acestei plante”, „vindeca Diabetul de tip 1 şi 2. GARANTAT!”, „acesta este tratamentul universal pentru durerile articulaţiilor!” sau „vei scapa de dureri în 2 săptămâni fără operaţii şi fără medicamente”. Acestea sunt câteva dintre promisiunile care însoţesc remediile sosite pe adresa de e-mail, sau găsite pe diverse site-uri, la o simplă căutare pe Google.

Ceea ce ne face cele mai mari necazuri „nu e ceea ce nu ştim, ci ceea ce credem că ştim şi nu e aşa”, spune col. Costin Duţu, medic primar în Chirurgie generală, cu competenţe în Chirurgie oncologică și Chirurgie laparoscopică. Medicul avertizează, într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului Militar Central din Capitală, că astfel de site-uri nu fac decât să scurteze viața oamenilor.

„Am văzut eu pe net că...”, este o frază rostită de tot mai mulţi pacienţi care ajung în stare foarte gravă în cabinetul medicului. „O simplă căutare a problemelor curente de sănătate ne poate conduce (algoritmul turmei!) spre site-uri care vă scurtează dumneavoastră viaţa şi ne îngreuneaza nouă meseria”, avertizează dr. Costin Duţu, care dă şi câteva exemple în acest sens: „Constipaţie «rezolvată» cu diverse remedii (inclusiv de «celebrităţi» ale micului ecran de pe foarte micile posturi) fără o recomandare de consult sau colonoscopie. Ştiţi câte ocluzii intestinale sau peritonite prin perforaţii vin după găleţi de laxative oprite de barajul tumorii?”. „Greaţă, scădere în greutate, astenie, lipsa poftei de mâncare? Se rezolvăăăă, doamnă, fără endoscopie sau analize. Cu pase energetice. Tiki-taka luni de zile (ani?) cu şansele pacientului până cancerul gastric ajunge în stadiul IV, varsă sânge şi mai are 4-5 grame de hemoglobină. Doamnăăăă, nu mai e de mine, mergeţi la chirurg!”, exemplifică medicul, subliniind că „uneori, o opinie învelită în pseudoştiinţă poate provoca tragedii când apare pe un ecran”.

Potrivit chirurgului, atunci când o persoană se confruntă cu o problemă de sănătate este utilă informarea din surse autorizate  (site-uri ale medicilor/unităţilor sanitare), însă aceasta este premergătoare vizitei la medic, nu o înlocuiește. „Să încurajăm această documentare ca o etapă pregătitoare şi nu înlocuitoare a consultului medical”, concluzionează medicul.

 

„Colecistită litiazică tratată (pe 6 pagini!) cu mămăligă fierbinte, sare amară, sâmburi de măsline şi clisme, toate într-o ordine precisă şi dozaj exact. Ştiinţă pură. 1.200.000 accesări. Uite aşa primim în gărzi colecistite perforate, pancreatite acute, ictere mecanice!” , explică dr. Costin Duţu, chirurg

 

×