x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Legea lui Don Quijote. De ce nu vor patronii angajaţi din categorii vulnerabile

Legea lui Don Quijote. De ce nu vor patronii angajaţi din categorii vulnerabile

de Mariana Zaharia    |    15 Mai 2019   •   13:15
Legea lui Don Quijote. De ce nu vor patronii angajaţi din categorii vulnerabile

Lansată în 2015 sub forma unei legi și promovată an de an în luna mai, economia socială este aproape inexistentă în multe locuri din țară. Prin articolele ei, ar trebui să îi convingă pe investitori să angajeze persoane din grupuri vurnerabile, femei agresate, tineri care au plecat din orfelinate după ce au ajuns la majorat sau mame singure. Se bazează, însă, doar pe solidaritate, așa că, neexistând vreun beneficiu financiar major, este ignorată de afaceriști.

 

În judeţul Argeș, spre exemplu, există o singură firmă care s-a adaptat cerințelor acestei legi. Este vorba de o asociație și are 36 de angajați din categoriile vulnerabile. „Economia socială reprezintă ansamblul activităţilor organizate independent de sectorul public, al căror scop este să servească interesul general, interesele unei colectivităţi şi/sau interesele personale nepatrimoniale, prin creşterea gradului de ocupare a persoanelor aparţinând grupului vulnerabil şi/sau producerea şi furnizarea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări” .

Aceasta este definiția dată în lege acestui termen pe care cei de la Agențiile Forței de Muncă tot încearcă să îl promoveze de 4 ani. Iar munca lor pare să fie ca a lui Don Quijote cu morile de vânt pentru că, atât timp cât legea este făcută prost, patronii nu pot fi convinși să aleagă o femeie care își crește singură un copil și are nevoie de un anumit program în locul uneia care este disponibilă în orice interval orar.

 „În Argeș, există această asociație care are un atelier de croitorie, o fermă și angajează persoane din categorii vulnerabile. Dar atât. Nu avem alte solicitări”, spune Nicolae Bădescu, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Argeș.

„Singurul avantaj ar fi acela că sunt scutiți de taxe și impozite. Nu este vorba despre cele plătite pentru contractele de muncă sau impozitele achitate la Finanțe pe profit, să nu se înțeleagă greșit. Ci se referă la impozite pe clădire sau mașini, taxele locale”, precizează Nicolae Bădescu, director AJOFM Argeș

 

„Tinerii care urmează să părăsească centrele de plasament beneficiază de consiliere vocațională, de cursuri gratuite făcute prin parteneriat cu Forțele de Muncă. Dacă un tânăr nu are pregătirea necesară pentru ce se cere la acest moment pe piața muncii, se poate recalifica - tot gratuit. Îi sfătuim mergând chiar în centre, iar la Direcție afișăm mereu locurile de muncă disponibile. O altă categorie vulnerabilă de care ne ocupăm noi este cea a persoanelor cu handicap, dar există o altă lege pentru ele și firmele au reacționat. Sunt mai multe societăți din județ care lucrează cu tineri cu handicap”, explică Simona Çankaya, inspector superior în cadrul DGASPC Argeș.

 

Economia socială are la bază iniţiativa privată, voluntară şi solidară, cu un grad ridicat de autonomie şi responsabilitate, precum şi distribuirea limitată a profitului către asociaţi.

×