x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Limba română, sărbătorită trei zile, ca-n povești

Limba română, sărbătorită trei zile, ca-n povești

de Diana Scarlat    |    27 Aug 2020   •   10:10
Limba română, sărbătorită trei zile, ca-n povești

Cu muzică, poezie, expoziții de artă, proiecție de filme și prezentarea unor lucrări științifice de excepție, Zilele Limbii Române vor fi sărbătorite la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, din București, de vineri până duminică. Conceptul cultural îi aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”. Vizitatorii se vor putea bucura de trei zile festive, cu evenimente desfășurate în aer liber, în Curtea cu balansoare a instituției de cultură din centrul Capitalei. Aceasta este o Ediție Omagiu, dedicată, cu precădere, marilor oameni de cultură Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Zoe Dumitrescu-Bușulenga. Intrarea este liberă, în limita celor 60 de locuri disponibile și cu respectarea tuturor regulilor de distanțare fizică. 

Conceptul cultural inedit a pornit de la ideea centrală a Casei Artelor: legătura strânsă între muzică și limba română. „Pentru mine, legătura dintre muzică și limba română este de iubire. Limba română este cea în care mama mi-a cântat primul cântec de leagăn, la venirea pe lume. Este limba în care am rostit primul «Te iubesc» și cea în care-mi spun rugăciunile și cânt colindele de sărbători. Limba română este cel mai frumos dar pe care l-am primit, din iubire, de la bunicii, străbunicii și părinții mei. Este darul pe care vreau să-l dau mai departe, din iubire, nepoților și strănepoților mei. Când este iubită și prețuită, limba română devine nobilă și ne înnobilează pe toți. Când este iubită și vorbită frumos, limba română devine muzică, și cântă”, spune Alice Barb, director fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”. Pe parcursul celor trei zile de eveniment, publicul este invitat să se bucure de expozițiile în aer liber dedicate celor trei personalități omagiate - Mihai Eminescu, Nichita Stănescu și Zoe Dumitrescu Bușulenga, precum și Expoziția permanentă - „Dinu Lipatti – viața și opera”. „Ce dovadă mai mare de transformare a Limbii Române în Cântec putem găsi, decât în versurile lui Mihai Eminescu și Nichita Stănescu? Și ce dovadă mai mare de iubire pentru frumusețea și noblețea acestor versuri putem găsi decât în scrierile Zoei Dumitrescu-Bușulenga…? De aceea, la Casa Artelor «Dinu Lipatti» vom sărbători anul acesta, și în fiecare an, și în fiecare zi, Versul și Muzica îngemănate, de Ziua Limbii Române... Din Iubire”, mai spune Alice Barb, cea care a conceput acest eveniment cultural deosebit. 

Delicatese artistice de excepție

Vineri, 28 august, evenimentul va debuta la ora 19.00, prin Conferința „Zoe Dumitrescu-Bușulenga – 100 de ani de la naștere”, susținută de muzicologul și omul de cultură Irina Hasnaș, iar de la ora 19.30 va fi proiectat filmul „Conversația - Zoe Dumitrescu Bușulenga”, realizat de regizoarea Ana Simon, în anul 1993. De la ora 20.30, va avea loc Recitalul Extraodinar de muzică clasică românească, realizat în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și susținut de bursierii programului „Tinere talente” al acesteia. Sâmbătă, 29 august, de la ora 19.00, va avea loc Recitalul Extraordinar de poezie și muzică românească clasică și modernă, susținut de actrița Irina Movilă și violoncelistul Andrei Cavassi, intitulat „Lungul drum către zbor”. Programul cuprinde o selecție din cele mai frumoase, mai speciale și mai revoltate poezii de Nichita Stănescu și se desfășoară sub motto-ul „Odată am știut să zbor... Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte!”. Repertoriul muzical al Recitalului completează armonios versurile prin piesele compozitorilor: Constantin Dimitrescu, Bogdan Cristinoiu, Zsolt Kerestely, Gheorghe Zamfir și Robert Anghelescu. De la ora 20.30, va urma Recitalul Extraordinar de Muzică clasică românească susținut de violonista Natalia Pancec Colotelo și pianista Adriana Toacsen. Programul celor două artiste include lucrări ale marilor compozitori români: George Enescu, Dinu Lipatti, Mihail Jora, Paul Constantinescu, Grigoraș Dinicu, Tiberiu Olah și Dan Dediu.
Pe urmele istoriei culturii contemporane

Duminică, 30 august, programul evenimentelor va începe la ora 19.00, cu o conferință intitulată „Ce știm și ce nu știm despre istoria limbii române”, susținută de ambasadorul și istoricul Adrian Cioroianu, și lansarea ultimelor volume editate de acesta, apoi, de la ora 20.00, va fi proiectat filmul documentar realizat în anul 2018, „Maria, Inima României” - scenariul și regia Trevor Poots. Cele trei zile dedicate sărbătoririi Limbii Române se vor încheia cu Recitalul Extraordinar de poezie și muzică clasică românească susținut de actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu. În program au fost incluse unele dintre cele mai frumoase poezii ale lui Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Ion Pilat și Radu Gyr, iar programul muzical al Recitalului aparține marilor noștri compozitori George Enescu și Dinu Lipatti. 

 

Ziua Limbii Române este marcată anual la data de 31 august, începând cu anul 2013 și celebrează una dintre cele mai mari comori ale Culturii noastre – Limba română. 
 

×