x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Locul 3 din coadă, la medicina personalizată

Locul 3 din coadă, la medicina personalizată

de Monica Cosac    |    06 Noi 2020   •   10:40
Locul 3 din coadă, la medicina personalizată

România se clasează pe locul 32 din 34 în Europa, înainte Serbiei și Ciprului, în cadrul Indicelui European de Medicina Personalizată, o analiză în premieră calității sistemelor de sănătate de pe continent. Primul loc în acest clasament este ocupat de Finlanda. 


 


Potrivit cercetării realizate de către FutureProofing Healthcare, o inițiativă creată de experți independenți în sisteme de sănătate, țările din fruntea acestui clasament sunt Finlanda, Germania, Suedia și Olanda, în timp ce pe ultimele șase locuri se clasează Serbia (ultimul loc), Cipru, România, Ungaria, Malta și Croația.


20 de indicatori


Indicele European de Medicina Personalizată este compus din 20 de caracteristici ale sistemelor de sănătate din țările comparate, împărțite pe patru piloni (infrastructura digitală din sănătate, servicii medicale, acces la tratament și tehnologii digitale, nivelul de pregatire al sistemului de sănătate pentru medicina personalizată), care evaluează progresul acestor sisteme către medicina personalizată, digitală și bazată pe utilizarea la scară largă a datelor. 
Printre problemele identificate pentru România, se regăsesc: lipsa accesului la date, investițiile scăzute în cercetare şi dezvoltare medicală, precum şi infrastructura digitală precară. Creşterea investiţiilor pentru cercetare în medicină personalizată, tehnologii de monitorizare la distanţă de tip telemedicină și îmbunătăţirea infrastructurii digitale din Sănătate ar remedia problemele identificate.
„Sistemele de sănătate din Europa se află sub presiunea crescândă de a oferi mai multe servicii cu mai puține costuri. În acest context, abordările de medicină personalizată şi tehnologiile digitale pot oferi soluții care să reducă decalajele semnalate în acest studiu prin eficientizarea alocării resurselor”, afirmă dr. Michael Schenker, oncolog la Centrul de Oncologie Sf. Nectarie din Craiova.

Prin instrumentele utilizate în medicina personalizată (biomarkerii), pot fi alese medicamentele cele mai potrivite, în dozele potrivite și cu reacții adverse minime în cazul fiecărui pacient. 


„Este nevoie, în primul rând, de o decizie politică pe termen lung și de colaborarea tuturor actorilor, iar datele prezentate în acest index pot facilita o astfel de discuție largă, cu toate părțile implicate în sistemul de sănătate”, 
dr. Marius Geantă, Centrul pentru Inovaţie în Medicină 


Medicina personalizată reprezintă viitorul în ceea ce priveşte tratarea cancerului, dar şi a altor boli grave (hematologie, cardiologie, boli rare), și este o adaptare a tratamentelor la specificul pacienților. Bolnavi cu același diagnostic clinic pot răspunde diferit la același tratament: pentru unii se poate dovedi eficace, pe când în cazul altora pot apărea efecte adverse sau nu se obține rezultatul dorit. În multe cazuri, acest fenomen apare din cauza diferențelor genetice între pacienți, dar și a particularităților fiziologice și care țin de stilul de viață. 
 
 

×