x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Manifestare contra evacuării muzeului Bran

Manifestare contra evacuării muzeului Bran

de L. Budin    |    13 Feb 2020   •   11:12
Manifestare contra evacuării muzeului Bran

Circa 100 de persoane au protestat ieri în faţa Muzeului satului Bran - parte a Secţiei etnografice în aer liber a Muzeului Naţional Bran. În urma unui proces de retrocedare, pierdut de Ministerul Culturii, muzeul respectiv, aflat chiar în coasta Castelului Bran, este ameninţat cu evacuarea silită, termenul fiind 17 februarie.

 „Hai să ne salvăm istoria!”, „Muzeu demolat = identitate furată”, „Relocare = distrugere”, stătea scris pe pancartele ţinute atât de angajaţii muzeului, cât şi de simpatizanţi. Răzvan Moga, membru al asociaţiei „Adoptă un ţăran”, spune că pe hectarul de pământ pierdut de stat în instanţă există 18 monumente istorice, 7007 piese autentice şi 192 de obiecte de tezaur, toate protejate prin Legea Patrimoniului. Tot el precizează că Ministerul Culturii nu a dat deocamdată niciun semn că ar dori să găsească o soluţie pentru situaţia dată - adică, să-şi exercite dreptul de preempţiune şi să cumpere terenul respectiv.

În sprijinul instituţiei de cultură din Bran a venit Asociaţia Managerilor de Muzee. „Suntem îngrijoraţi de faptul că se doreşte preluarea imediată şi necondiţionată a imobilului în care este localizată Secţia în aer liber a Muzeului Naţional Bran, fără a uza de dreptul de preempţiune a statului prevăzut de legile în vigoare”, a declarat preşedintele asociaţiei, Ramona Mocanu. „Procedurile de demontare, transportare şi remontare sunt proceduri cu risc, caz în care se poate distruge o parte importantă a patrimoniului nostru naţional. Sunt monumente de secol XVIII-XX, cu caracter unicat care, prin aplicarea acestor proceduri, se pot degrada sau chiar distruge”. 

Mocanu a mai menţionat că situl respectiv este trecut în Lista Monumentelor Istorice ca „rezervaţie de arhitectură populară, categoria A”.

7.300 de semnături s-au strâns pe o petiţie online, pentru salvarea instituţiei de cultură.

În 1990, în componenţa Muzeului Naţional Bran existau trei secţii: Castel, Vama Medievală şi Secţia Etnografie. Castelul a fost retrocedat, iar Muzeul Vămii s-a închis anul trecut. În 2001 a fost deschis procesul de retrocedare a terenului pe care se află Muzeul Satului.

 

×