x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Marii arși, trimiși mai repede în străinătate

Marii arși, trimiși mai repede în străinătate

de Monica Cosac    |    04 Dec 2020   •   08:38
Marii arși, trimiși mai repede în străinătate

România nu are niciun centru performant specializat în tratarea marilor arși, deși în țara noastră se înregistrează, în fiecare an, până la 800 de astfel cazuri, cele mai multe din Europa. În lipsa unor centre performante, transferul pacienților cu arsuri grave în cel mai scurt timp este vitală. După mai mulți ani de bâlbe, Ministerul Sănătății a aprobat un nou mecanism de transfer în străinătate al marilor arși, care nu pot fi tratați în țară.

Ministrul Sănătății a aprobat două acte normative care au ca scop reducerea semnificativă a timpilor de așteptare pentru transferul pacienților cu arsuri grave în străinătate, în lipsa locurilor sau a capacităților de tratare în unitățile dedicate din țară sau dacă evaluarea pacientului o impune. „Am stabilit o procedură simplificată și clară, astfel încât atunci când apare un caz nou, cea mai bună decizie să fie luată rapid, în interesul pacientului. De asemenea, am decis ca decontarea contravalorii tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave efectuat în unitățile sanitare din străinătate să se realizeze de către Ministerul Sănătății în cadrul programului acțiunilor prioritare”, a declarat ministrul Nelu Tătaru. 

 

Transferul, stabilit în două ore

 

Comisiile care vor analiza dosarul medical al pacientului vor fi formate din 3 membri: medicul pacientului, un specialist ATI și un specialist în chirurgie plastică sau chirurgie generală. „Aceste comisii se întrunesc în regim de urgență la solicitarea medicului curant al pacientului, în maximum două ore de la primirea cazului, analizează dosarul medical al pacientului și, după caz, aprobă transferul motivat”, transmite Ministerul Sănătății, precizând că deciziile comisiilor se transmit DSU din cadrul MAI pentru realizarea transferului către unități specializate în străinătate. 

 

 

Noul mecanism de transfer al pacienților cu arsuri grave a fost elaborat de medici împreună cu supraviețuitori ai incendiului din clubul Colectiv.  


 

×