x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Matematica, predată cu ajutorul jocului Minecraft

Matematica, predată cu ajutorul jocului Minecraft

de Theodora Şutiu    |    07 Mar 2019   •   12:22
Matematica, predată cu ajutorul jocului Minecraft

Învăţătoarea Claudia Chiru, o şcoală de stat din Capitală, le-a dat elevilor săi de clasa a III-a prima temă la matematică inspirată din celebrul Minecraft. Cei mici au fost provocaţi să construiască, cu ajutorul jocului video, casa personajului principal din povestea „Marelui Uriaș Prietenos”, aflată în junglă. Dascălul susţine că prin aceste metode pedagogice adaptate la nevoile copiilor de astăzi îi poate ajuta pe aceştia să înveţe mai uşor anumite materii.

În clasa doamnei învăţătoare Claudia Chiru, copiii citesc în fiecare zi: „Alegem împreună în fiecare lună o carte, împărţim paginile pe zile, apoi citim cot la cot din ea la clasă fragmente. După ce o terminăm, le fac diverse teme legate de subiectul acesteia. M-am gândit să mă folosesc de Minecraft, pentru că elevii sunt familiari cu el şi este un exerciţiu foarte bun de matematică. Practic, au pornit de la o provocare matematică, am folosit perimetrul unui dreptunghi și metoda grafică, și am continuat în Minecraft construcţia casei uriaşului, în funcţie de dimensiunile pe care le ştiau deja”, a declarat dascălul pentru Jurnalul.

Lecţii inedite de Ştiinţe ale naturii

În afară de matematică, elevii Claudiei Chiru au învăţat şi diverse noţiuni despre fauna şi flora junglei unde se află casa Marelui Uriaş: „Pentru a stimula gândirea analitică, ajutaţi de documentarea pe care au făcut-o acasă, au amenajat casa în funcţie de mediul în care se află. Au avut de căutat specii de orhidee, de maimuțe și alte animale. Acum o lună am citit «Minunata călătorie a lui Nils Holgerson prin Suedia» şi atunci au aflat ce plante şi animale trăiesc acolo. În cazul cărţii «Julie din neamul lupilor», au avut de căutat acasă specii din Alaska”, a mai spus învăţătoarea Claudia Chiru.

Reacţii pozitive la clasă

Claudia Chiru susţine că elevii au fost încântaţi de această idee şi au învăţat graţie jocului pe calculator mai multe noţiuni esenţiale: „Atunci când sunt mici, dacă vrei să fie atenţi la ore, trebuie să le atragi atenţia pe moment cu ceva. Feedback-ul pe care l-am primit de la copii și maniera în care au abordataceastă temă îmi spun că am ales bine pentru ei și că au învățat colaborarea, împărțirea eficientă a sarcinilor, plusvaloarea individuală, atenția, răbdarea și perseverență alături de metoda grafică și eseul științific. Suntem gata să ieșim din linie și cu temele”, a scris învăţătoarea pe pagina sa de Facebook.

Ce este Minecraft

Jocul este axat pe creativitate şi construcţie, permiţând jucătorilor să construiască, folosind o multitudine de cuburi din diverse materiale, într-o lume tridimensională. Printre celelalte activităţi din cadrul jocului se numără explorarea, adunarea resurselor, meşteşugul şi construirea uneltelor, dar şi lupta.

Minecraft dispune de unele moduri, printre care se numără Survival, Creative şi Adventure. În primul mod, jucătorii trebuie să obţină resursele de unii singuri, utilizându-le pentru a avansa progresiv, în timp ce în modul Creativ, jucătorii auposibilitatea de a-şi folosi imaginaţia prin intermediul unor resurse nelimitate. Modul Adventure, de dificultate ridicată, pune la dispoziţie unele lumi create de alţi jucători. Denumirea provine din limba engleză, unde mine înseamnă „mină”, iar craft „meşteşug, meserie” sau „lucru de mână”.

În Minecraft, nu trebuie să salvezi prinţi sau prinţese şi nici nu trebuie să termini pe primul loc. În schimb, jucătorii sunt răsplătiți dacă fac o anume misiune, iar acest lucru îi stimulează să nu ceară ajutor direct, ci să caute singuri răspuns la neclaritățile lor.

Copiii devin mai sociabili

Pentru că Minecraft este atât de popular, jocul este şi un loc unde copiii îşi împărtăşesc ponturi. De curând, o mamă povestea la o emisiune cum copilul ei avea probleme de a socializa, însă datorită jocului și-a făcut mulți prieteni noi.

„Nu spun că temele ar trebui să fie doar așa, nu este o variantă bună pentru consolidarea cunoștințelor, fără tema clasică nu se poate, cum nu se pot face doar proiecte”, a mai spus Claudia Chiru

×