x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medic: „Interziceţi urgent orice lasere de jucărie”

Medic: „Interziceţi urgent orice lasere de jucărie”

de Monica Cosac    |    31 Iul 2019   •   11:47
Medic: „Interziceţi urgent orice lasere de jucărie”

Un copil în vârstă de 10 ani a fost la un pas să-şi piardă total vederea, după ce s-a jucat cu un dispozitiv aparent inofensiv: o jucărie cu laser. Specialiştii atrag atenţia că „laserul arde”, iar aceste jucării sunt extrem de periculoase pentru ochi. Dacă sunt manevrate greşit, pot orbi copiii, avertizează prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Capitală.

Cunoscutul medic a povestit despre un caz recent, cu care s-a confruntat la spital, un copil care și-a pierdut mare parte din vederea la un ochi din cauza unui astfel de dispozitiv.

Alertă maximă! Părinți, copii și distribuitori! Interziceți urgent orice lasere de jucărie! Urgent! Copil de 10 ani, la Camera de Gardă, cu vederea aproape pierdută la un ochi şi scăzută la celălalt, după ce s-a jucat cu un asemenea laser şi şi l-a proiectat în ochi”, a scris prof. dr. Monica Pop, pe pagina sa de Facebook. Medicul a mai precizat că „laserul coaguează (arde)” şi oricine trebuie să știe acest lucru.

„Laserele folosiţi de nespecialişti fac arsuri retiniene grave şi, uneori, ireversibile! Oricine le foloseşte poate rămâne cu un handicap vizual”, a explicat prof. dr. Monica Pop

Pot fi cumpărate de la orice tarabă

În prezent, aceste jucării pot fi cumpărate cu uşurinţă atât din magazinele online, cât şi de la tarabele din piaţă. Nici Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) nu face referire în mod special la acest tip de jucării.

Cele mai recente recomandări pe care protecţia consumatorilor le face vizavi de jucării sunt de acum patru ani (13 mai 2015) şi sunt formulate la modul general.

Se specifică totuşi că părinţii trebuie să ştie (şi să verifice acest lucru) că „jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură”.

FDA: „Poate răni într-o clipă”

În Statele Unite, The Food and Drug Administration (FDA), agenţia responsabilă cu reglementarea alimentaţiei, suplimentelor, medicamentelor, cosmeticelor şi dispozitivelor medicale, şi-a manifestat, recent, îngrijorarea faţă de „acest potențial pericol pentru copii și cei din jurul lor”.

Pe site-ul instituţiei de peste Ocean se precizează că „lumina foarte concentrată de la lasere - chiar și cele din jucării - poate fi periculoasă, provocând leziuni oculare grave și chiar orbire. Și nu doar pentru persoana care folosește un laser, ci pentru oricine se află în raza de acțiune a razei laser”.

Mai mult, un fascicul proiectat direct în ochiul unei persoane „poate răni într-o clipă, mai ales dacă laserul este unul puternic”. „De obicei, leziunile oculare cauzate de lumina laser nu dor. Vederea se poate deteriora lent și, prin urmare, poate trece neobservată, zile și chiar săptămâni. În cele din urmă, pagubele produse ar putea fi permanente”, se arată pe www.fda.gov.

Mai multe puteţi citi aici: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/laser-toys-how-keep-kids-safe

 

 

×