x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii avertizează: reintroducerea cardului de sănătate, un pericol pentru pacienţi şi pentru personalul medical

Medicii avertizează: reintroducerea cardului de sănătate, un pericol pentru pacienţi şi pentru personalul medical

de Monica Cosac    |    29 Sep 2020   •   11:07
Medicii avertizează: reintroducerea cardului de sănătate, un pericol pentru pacienţi şi pentru personalul medical

Utilizarea cardului de sănătate a fost suspendată pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, iar reintroducerea obligativității folosirii acestuia pentru consultaţiile la cabinet, de la 1 octombrie 2020, este criticată de reprezentații medicilor de familie. Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) consideră că o astfel de măsură nu doar că nu aduce beneficii, în condițiile unui sistem informatic nefuncțional, ci reprezintă un risc semnificativ pentru pacienţi şi pentru personalul medical.


Pe de o parte, în contextul pandemiei de coronavirus, manipularea cartonului cu cip reprezintă un pericol atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical, atrage atenţia SNMF. Pe de altă parte, sistemul informatic al asigurărilor sociale de sănătate este în continuare nefuncțional, iar prin folosirea acestuia se reiau blocajele din sistem, ceea ce va duce la apariția cozilor în fața cabinetelor.

„Care este beneficiul estimat în condițiile unui sistem informatic nefuncțional? Repetarea blocajelor din sistem și crearea din nou a cozilor la ușa cabinetelor? Este aceasta o nouă metodă de luptă împotriva pandemiei?”, se întreabă doctorii. 


Nemulțumiri mai vechi


Această măsură vine pe fondul unor nemulţumiri justificate ale medicilor de familie faţă de modul în care a fost tratat sistemul de asistență medicală primară în perioada pandemiei. 

„Medicii de familie nu au primit de la statul român nici materiale, nici sprijin sau logistică pentru stabilirea circuitelor, nici informaţii actualizate pentru organizarea asistenţei medicale primare. Acum se impune reintroducerea cardului şi acest lucru presupune din nou modificarea circuitelor, solicită interacţiune prelungită şi inutilă cu pacienţi care pot fi infectați cu virusul SARS-CoV2, aglomerarea pacienților la ușile cabinetelor şi foarte mulţi timpi pierduţi pentru birocraţia digitală într-un sistem care, nu este un secret, are mari carențe de funcţionare. (...) SNMF atrage însă atenţia că împovărarea inutilă a practicii lor cu acte şi proceduri nemedicale va accentua starea de nemulţumire şi iritare a tuturor, în primul rând a populaţiei”, transmit doctorii, precizând că, pentru a rezolva problemele din sistemul medical, este suficient ca guvernanții să se consulte cu practicienii „şi vor avea surpriza unor soluții simple, aplicabile şi adecvate”. 

„Reamintim domnilor guvernanţi că suntem în plină stare de transmitere comunitară a infecţiei cu SARS-CoV-2! Medicii de familie cer să fie lăsaţi să interacţioneze eficient şi uman cu pacienţii lor!”, mai spun reprezentanții SNMF. 



Se mențin consultațiile la distanță


Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis, ieri, că din 1 octombrie cardul de sănătate redevine obligatoriu, cu excepția consultațiilor la distanță: „Se mențin până la finalul anului consultațiile la distanță acordate de medicii de familie și de medicii specialiști din ambulatoriul clinic, pentru care nu este necesară validarea cu cardul de sănătate.(..) Documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică. În cazul consultațiilor acordate la cabinet, este obligatorie validarea cu cardul de sănătate a primirii serviciilor”.

De asemenea, s-a prelungit până la data de 31 decembrie 2020 termenul de valabilitate pentru următoarele documente a căror valabilitate expiră până la această dată:
- biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru medicină fizică și de reabilitare;
- biletele de trimitere pentru analize și investigații medicale;
- recomandările pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive - ce se depun/se transmit la CAS;
- deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive.
 

×
Subiecte în articol: card de sanatate