x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii de familie, lăsați în voia sorții de autorități

Medicii de familie, lăsați în voia sorții de autorități

de Monica Cosac    |    19 Mai 2020   •   10:43
Medicii de familie, lăsați în voia sorții de autorități
Sursa foto: megaflopp/Getty Images/iStockphoto

Deși medicii de familie au rămas alături de pacienți pe durata stării de urgenţă, majoritatea cabinetelor de asistență primară (99,6%) fiind deschise în tot acest timp, aceștia au fost „lăsați în voia sorții de autorități”, după cum reiese dintr-o analiză realizată de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. Pe lângă faptul că nu au primit echipamente de protecție și biocide, doctorii de familie spun că nu au primit nici măcar informații din partea direcțiilor de sănătate publică privind pacienții infectați cu noul coronavirus și nici răspunsuri la întrebări legate de modul de gestionare a acestei crize de sănătate publică.

 

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a realizat, la începutul lunii mai, un sondaj în rândul cabinetelor de medicina familiei din toate cele 41 de județe ale României și cele șase sectoare ale municipiului București, pentru a analiza activitatea cabinetelor de medicină de familie pe durata stării de urgență generată de pandemia COVID-19.  

Din răspunsurile primite reiese că majoritatea cabinetelor de medicina familiei au rămas deschise pe durata stării de urgenţă (99,6%), iar un procent de 93,2 dintre medici au monitorizat telefonic activ persoanele aflate în izolare la domiciliu. Doar 3% dintre ei nu au avut pacienţi aflaţi în această situaţie.

Consultații, prin telefon

Totodată, 99,1% dintre medicii de familie au acordat consultații la distanță, în special prin intermediul telefonului (97,9%), dar prin aplicaţii de tipul WhatsApp/Skype (87,8%) și e-mail (76,1%).

Mai mult, în contextul în care foarte multe spitale au devenit, în această perioadă, unități medicale destinate pacienților infectați cu COVID-19, peste 96% dintre cabinetele de medicina familiei au acordat consultaţii care anterior erau solicitate și accesate de pacienţi la alte niveluri de asistenţă medicală (ambulator/policlinică/spital).

Mai mult de jumătate dintre medici (52,6%) au extins intervalul orar în care au preluat apeluri telefonice pentru programări, iar 29% au preluat apeluri inclusiv în weekend.

Informații oficiale aflate de la pacienți, nu de la DSP

Sondajul relevă și un alt aspect grav: lipsa comunicării din partea direcțiilor de sănătate publică, instituțiile care reprezintă Ministerul Sănătății în teritoriu. „Medicii de familie au fost informați chiar de către pacienți că au pacienți asupra cărora Direcția de Sănătate Publică a dispus măsura izolării la domiciliu sau carantinei (91,8%). Informarea medicilor de familie a fost făcută și de Direcţia de Sănătate Publică doar în 37,2% din cazuri. Un procent considerabil (16,2) dintre medicii de familie au aflat de la pacienţi abia după ieșirea acestora din perioada de izolare sau carantină.

În ceea ce privește pacienţii confirmaţi COVID-19, internaţi în spital, informarea medicului de familie a fost realizată de către pacient pe durata internării (27,9%) sau abia după externare (5,6%). Direcţia de Sănătate Publică a fost sursa informaţiei în doar 7,9% din cazuri. Aproape două treimi (61,2%) dintre medicii de familie intervievați nu au avut sau nu au fost informați, încă, dacă pacienții lor au fost confirmați COVID-19”, spun reprezentanții FNPMF.

Doar jumătate dintre medicii de familie (52,6%) au primit răspunsuri la întrebările adresate, telefonic sau pe e-mail, DSP-urilor, arată sondajul.

Lăsați de stat să se „descurce” singuri și cu biocidele

Cei mai mulți medici de familiei (94,8%) au avut dificultăți în procurarea echipamentelor de protecție și a biocidelor. Cu toate acestea, „aproape jumătate dintre cabinetele de medicina familiei nu au primit sprijin prin donaţii de echipamente și biocide din partea autorităților centrale, județene sau locale (40,5%), organizațiilor medicale (36,1%) sau societății civile și mediului de afaceri (51,1%)”, arată reprezentanții FNPMF, precizând că „mai puţin de 1% dintre cabinete au primit prin donaţii tot ceea ce a fost necesar”.

Sondajul a fost realizat online și are la bază răspunsurile a 1.174 cabinete de medicina familiei din toate județele României și municipiul București.

 

×