x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Micii artişti de la sat strâng bani de şcoală

Micii artişti de la sat strâng bani de şcoală

de L. Budin    |    19 Oct 2020   •   10:01
Micii artişti de la sat strâng bani de şcoală

Peisaje şi portrete, reprezentări grafice, fotografii – pe scurt, creaţii care debordează de sens şi imaginaţie pot fi admirate în Capitală până pe 25 octombrie. Autorii, la fel ca alţi colegi de-ai lor, pasionaţi de muzică sau de actorie, sunt copii defavorizaţi din mediul rural. Prin educaţie, şi-au cultivat şi pus în valoare talentul, iar lucrările lor îi vor ajuta pe alţi micuţi să meargă la şcoală.

 

Lucrările a nouă tineri artiști, cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, pot fi admirate şi cumpărate în cadrul expoziţiei „Arte pentru Carte”, de la Curtea Şcoalei din Bucureşti (pe strada Școalei nr. 8). Vizitatorii vor putea participa şi la momente muzicale sau teatrale, interpretate de bursierii fundaţiei World Vision România.

 

Educaţia dă roade

Expoziţia are, în primul rând, rolul de a pune în valoare creaţiile unor copii din comunităţi sărace, care au beneficiat de programele educaţionale World Vision. Mesajul e simplu: investiţia în educaţie îşi arată roadele şi pune în valoare abilităţile fiecăruia.

Majoritatea artiştilor au unul ori ambii părinți șomeri, sunt din familii monoparentale sau cu mulți copii, din familii destrămate ori cu părinți emigrați. În toate cazurile, elementul comun este situația materială precară a familiei, care nu poate asigura costurile de școlarizare, transport, hrană sau rechizite.

 

Povestea lor

Un alt rol al evenimentului este de a strânge fonduri, care vor susţine participarea şcolară atât a artiştilor participanţi la eveniment, cât şi a altor copii din medii defavorizate. „Povestea fiecărei lucrări expuse se leagă, în toate cazurile, de povestea celui care a creat-o”, spune Mihaela Nabăr, director executiv World Vision. „Acești copii reușesc să își urmărească pasiunile, în ciuda lipsurilor de acasă și în ciuda unui decalaj foarte mare între elevii de la sat față de cei de la oraș. Pentru ei, ca și pentru noi, organizatorii, această expoziție nu înseamnă doar o ocazie de a strânge fonduri pentru a-i ajuta pe copiii săraci să meargă la școală. Ceea ce ne dorim, înainte de toate, este să atragem atenția asupra acestui imens potențial uman”, subliniază ea.

 

Muzică şi teatru

Pe 24 octombrie, începând cu ora 18.30, tinerii Flavius Dumă şi Georgiana Baran vor susţine un concert de pian şi vioară, iar aspirantele la actorie Andreea Seichei și Daria Bucși îşi vor da replica într-o reprezentaţie de teatru. 

Pentru vizitatori, intrarea e liberă. Majoritatea tablourilor sunt de vânzare, dar nu toate. Unele au preţ iar altele nu, pentru că adolescenţii sunt prea ataşaţi de ele. Dar, în schimbul unei donaţii, doritorii pot pleca acasă cu un album care cuprinde replici după creaţiile expuse.

 

Participanții la eveniment au fost selectați în urma consultărilor cu reprezentanții World Vision care lucrează în teren, în mijlocul comunităților defavorizate.

 

×