x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Mortalitatea infantilă în România, dublă faţă de media UE

Mortalitatea infantilă în România, dublă faţă de media UE

de Monica Cosac    |    30 Mai 2019   •   13:30
Mortalitatea infantilă în România, dublă faţă de media UE
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Deşi s-a înregistrat un uşor progres faţă anii trecuţi, rata mortalităţii infantile în România este, în continuare, de două ori mai mare decât media Uniunii Europene (UE), după cum reiese dintr-un raport global al organizaţiei Save the Chidren (Salvaţi Copiii). Documentul relevă, de asemenea, că ţara noastră se confruntă cu o situaţie critică şi la capitolele: mame minore, căsătorii timpurii şi accesul la educaţie.

Potrivit ultimului raport Save the Chidren, în privinţa siguranţei vieţii şi drepturile copiilor, România se află la acelaşi nivel cu Mauritius, Cuba ori Sri Lanka.

Potrivit sursei citate, România a urcat trei locuri faţă de raportul global din 2018 (51 faţă de 54 în 2018 şi 52 în 2017), înregistrând o situaţie puţin mai bună pentru indicatorul privind rata mortalităţii copiilor sub 5 ani. Concret, de la 9 decese înregistrate la o mie de naşteri (date corespunzătoare anului 2016), a ajuns la 7,8 decese la mia de naşteri (date corespunzătoare anului 2017). Chiar şi aşa, ţara noastră este departe, în continuare, de media ţărilor din Uniunea Europeană (4,1 decese la o mie de naşteri).

Principalii factori care duc la un număr atât de mare de decese la copiii sub 5 ani sunt: „lipsa serviciilor medicale în mediul rural, o alimentație deficitară, precaritatea accesului la apă potabilă și un nivel scăzut de educație neonatală al părinților.

În Top 3, la capitolul „copii cu copii”

Educaţia pentru sănătatea sexuală şi a reproducerii constituie cel mai ignorat aspect al protecţiei şi educaţiei în rândul copiilor, după cum reiese din analiza organizaţiei.  

„România înregistrează 33,7 de naşteri la 1.000 de adolescente. În Europa, doar două state prezintă o situaţie mai gravă: Bulgaria şi Georgia, cu valori de 40,3, respectiv 47,13 de naşteri (...). Întrucât România se confruntă cu un număr mai mare de naşteri în adolescenţă decât state precum Rwanda (26,8), Trinidad Tabago (31), Uzbekistan (16,7), Albania (20,7), Bahamas (28), Botswana (31,7), Burundi (27,4), Mauritius (26,9), Djibouti (19,4), India (24,5), Tunisia (7,6) sau Algeria (10,4), elaborarea şi implementarea de îndată a unui plan de acţiune în acest domeniu trebuie considerate urgenţă naţională pentru autorităţile publice centrale şi locale”, sunt de părere reprezentanţii organizaţiei Salvaţi Copiii România.

În 2017, conform Eurostat, 2.306 de fete sub 15 ani şi 6.848 de fete cu vârsta între 16 şi 18 ani au devenit mame.

 

România ocupă locul 51 din 176 în privinţa siguranţei vieţii copilului, potrivit Save the Chidren, în urma unor ţări ca Tunisia, Oman sau Kazahstan

 

Căsătoriile între minori – ilegale, dar tolerate

În privinţa căsătoriei înainte de vârsta de 18 ani, România nu reuşeşte nici în acest an să iasă din „zona de risc”, arată Salvaţi Copiii România. Asta, în ciuda faptului că legislaţia permite doar căsătoria între persoane majore, adolescenţilor mai mari de 16 ani fiindu-le permisă doar în cazuri excepţionale, în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor sau a tutorelui şi cu autorizarea din partea instanţei de tutelă. „În România, cu date care cuprind şi anul 2018, 6,7% dintre adolescenţii cu vârsta între 15 şi 19 ani s-au căsătorit, procent mai ridicat decât cel din ţări precum Algeria (3,1), Tunisia (1,2), Ghana (6,4), Namibia (5,4), Kazahstan (6), Mongolia (4,9) ori Djibouti (2,6)”, precizează reprezentanţii organizaţiei.

România se confruntă cu o problemă serioasă şi la capitolul „copii în afara sistemului de educaţie în ciclurile primar şi secundar”.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în anul şcolar 2017-2018,  peste 287.000 de copii din România cu vârsta între 7 şi 17 ani nu urmau nicio formă de învăţământ.

„Vorbim de sute de mii de copii români cărora le este refuzat dreptul la o copilărie decentă, iar Salvați Copiii consideră că autoritățile central și locale poartă această responsabilitate, an de an fiind amânate investiții și politici în accord cu situația actual și nevoile copiilor”, spune Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Salvaţi Copiii România.

Singapore, Suedia, Finlanda, Norvegia şi Slovenia sunt ţările în care copiii au cea mai bună copilărie.

 

×