x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social UPDATE Restricțiile se extind în mai multe regiuni din România. Noi reguli într-o stațiune turistică

UPDATE Restricțiile se extind în mai multe regiuni din România. Noi reguli într-o stațiune turistică

de Giulia Anghel    |    09 Oct 2020   •   15:37
UPDATE Restricțiile se extind în mai multe regiuni din România. Noi reguli într-o stațiune turistică

Creșterea infecțiilor cu COVID-19 determină administrațiile locale să impună noi restricții, în încercarea de a limita răspândirea pandemiei. Măsurile variază de la purtarea obligatorie a măștii de protecție, în anumite zone, și până la închiderea restaurantelor și a jocurilor de noroc.

Prahova

În stațiunea Breaza vor fi aplicate norme suplimentare pentru restaurante, cafenele și sălile cu jocuri de noroc.  Acestea pot funcționa cu până la 50% din capacitate, asigurarea distanței de minim 2 metri între mese și 6 persoane

Instituțiile de cultură, închise

Totodată, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat închiderea cinematografelor, a teatrelor şi altor instituţii de spectacole din Bucureşti, Iaşi şi Vâlcea.

Localitățile Berceni, Brăneşti, Bragadiru, Buftea, Chiajna, Chitila, Corbeanca, Dascălu, Domneşti, Măgurele, Otopeni, Popeşti Leordeni şi Voluntari au depășit 1,5 cazuri/1.000 de locuitori. 

Activități închise în Dâmbovița

În mai multe localități din județul Dâmbovița au fost închise cafenelele, restaurantele și sălălie cu jocuri de noroc. Este vorba despre Târgoviște, Răzvad și Văleni. 

Interdicții în 13 localități din Harghita

CJSU Harghita a decis închiderea cluburilor, restaurantelor, barurilor și sălilor cu jocuri de noroc, timp de două săptămâni în MIercurea Ciuc și alte 12 localități din județ.  Este vorba despre Brădeşti, Cârţa, Ciumani, Dăneşti, Gălăuţaş, Mădăraş, Miercurea Ciuc, Mihăileni, Păuleni Ciuc, Racu, Sânmartin, Siculeni şi Vlăhiţa.

Restricții în două localități din Sibiu

Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sibiu a decis obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber, în localitățile Bârghiș și Boița. 

Vor fi închise restaurantele, cafenelele, barurile, cluburile și saloanele de evenimente.

hotărât, joi, că este obligatorie purtarea măştii de protecţie pe nas şi gură, în toate spaţiile publice deschise, începând de vineri, în localităţile Bârghiş şi Boiţa, unde vor fi închise saloanele de evenimente, restaurantele, barurile, cafenelele şi cluburile.

Noi măsuri într-o zonă din Suceava

Prefectura Suceava a anunțat că în localitatea Pojorâta s-au închis restaurantele, barurile și cafenelele. Școala a intrat în scenariul roșu și a trecut pe online. La slujbele religioase pot să participe doar localnicii. În ultimele 14 zile incidența infectărilor a trecut de 3/1.000 de locuitori.

Comuna cu măsuri speciale

În comuna Vernești, unde numărul persoanelor confirmate cu noul coronavirus a trecut de 1,5/1.000 de locuitori. 

Înmormântările se vor putea desfășura cu maximum 20 de persoane, doar membri de familie.

Slujbele religioase se vor ține doar în aer liber. 

Instituțiile publice și agenții economici de pe raza comunei trebuie să încurajeze munca la domiciliu și decalarea programului de lucru.

Trei orașe din Vaslui afectate de pandemie

CJSU Vaslui a impus restricții în orașele Vaslui, Bârlad și Huși. 

Măștile de protecție sunt obligatorii pe o distanță de 20 de metri jurul școlilor dar și în aer liber unde se produce aglomerație. Cafenelele, și restaurantele s-au închis în Vaslui, Bârlad și Huși până la 22 octombrie.  Este permisă doar servirea clienților unităților de cazare, precum și vânzarea mâncării la pachet.

în Vaslui incidența infecțiilor este de 1,66, în Bârlad de 2,49, iar în Huși de 2,63 la mia de locuitori. 

Instituțiilor publice și private li se recomandă încurajarea muncii de acasă și a decalării programului de lucru. 

Prima comună în carantină

Comuna Cuca din județul Galați se află în carantină timp de două săptămâni din cauza faptului că rat de infectare a ajuns la 4,74/1.000 de locuitori.

Sunt permise intrările și ieșirile autovehiculelor pentru transportul de marfă și călători, pe rutele DN 24 D Galați - Bârlad; DJ 255 Rediu - Cuca - intersecție cu DN 24 D; DJ 255 Fârțănești - Cuca - intersecție cu DN 24 D. Pentru aceasta este nevoie de documente care să ateste scopul și destinația. 

Pentru activități agricole este necesară o declarație pe proprie răspundere.

Voluntarii care vor distribui alimente, medicamente și alte bunuri au nevoie de adeverințe eliberate de Primăria Cuca. 

Localnicii pot să se deplaseze în afara localității dacă lucrează în apărare, ordine publică, securitate națională, în sistemul sanitar, administrație publică ,  judiciar, servicii de utilitate publică, energetic, agricultură, alimentație publică, alimentare cu apă, comunicații, transporturi și activități cu caracter religios.

Trebuie prezentată legitimația de serviciu sau adeverința de salariat. 

În spațiile publice interioare și exterioare trebuie purtată masca de protecție. 

La intrările și ieșirile din localitate sunt filtre ale Ministerului Afacerilor Interne.

Buzău

CJSU Buzău a hotărât purtarea măștii de protecție pe o rază de 100 metri în jurul școlilor, închiderea restaurantelor, barurilor, discotecilor și cluburilor. Evenimentele religioase, precum nunți, botezuri, înmormântări au voie să se desfășoare cu maxim 20 de persoane.

În comuna Vernești sunt interzise toate evenimentele private, atât în interior, cât și în aer liber.

Tulcea

În patru localități din județ, respectiv Grindu, Stejaru, Somova și Jijila s-a decis munca de acasă și, acolo unde nu este posibil, decalarea programului de lucru. 

Evenimentele private sunt interzise, slujbele de duminică sunt scurtate și este obligatorie purtarea măștii în spațiile închise și în exterior.

Ilfov

Prefectul de Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir a anunțat închiderea restaurantelor, cafenelelor, cluburilor şi discotecilor din 13 localităţi, unde infecțiile au ajuns la 1,5/1.000 de locuitori.

A  fost introdusă obligativitatea purtării măștilor de protecție la o distanță de 50 de metri de școli și instituții publice.

În 13 localități unde infecțiile depășesc 1,5/1.000 de locuitori, școlile au intrat în scenariu galben, iar câteva se află în scenariu lroșu.

Sălaj

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a decis obligativitatea purtării măștii de protecție, care să acopere nasul și gura, pe o distanță de 100 de metri în jurul școlilor, începând din data de 9 octombrie.  Sunt exceptați de la această măsură copiii cu vârste sub 5 ani.

Totodată, restaurantele, cafenelele, barurile și sălile de jocuri de noroc vor fi deschise până la ora 24.00. Acestea vor trebui să închidă, începând din 12 octombrie, în spațiile interioare din zonele unde infecția cu noul coronavirus este mai mare de 3/1.000 de locuitori, din ultimele două săptămâni. Este permisă prepararea produselor alimentare și a băuturilor care nu se consumă în acele spații. 

Activitatea cafenelelor și restaurantelor din hoteluri și pensiuni este permisă doar clienților cazați în spațiile respective, începând cu 12 octombrie, dacă incidența epidemiei depășește 3/1.000 de locuitori. Este permisă prepararea alimentelor și băuturilor pentru acasă. 

 

 

×
Subiecte în articol: restricţii