x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Noile reguli din Sănătate pentru 2018

Noile reguli din Sănătate pentru 2018

de Monica Cosac    |    02 Apr 2018   •   16:35
Noile reguli din Sănătate pentru 2018
Sursa foto: moodboard/Getty Images/moodboard RF

Românii asiguraţi în sistemul public de sănătate vor putea obţine mai uşor medicamentele gratuite şi compensate şi vor putea beneficia de mai multe servicii medicale oferite de medicul de familie, potrivit Contractului-cadru pentru anul 2018, care a intrat în vigoare de la 1 aprilie.

 

Faţă de Contractul-cadru pe anul 2017, care a fost prelungită şi pentru trimestrul I al anului 2018,  noul contract din Sănătate, ce reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, cuprinde o serie de noutăţi. Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate noile măsuri vizează creşterea accesului persoanelor asigurate la medicamente şi servicii medicale, debirocratizarea şi transparentizarea activităţii furnizorilor de servicii medicale, dar şi disciplina contractuală a acestora. Astfel, actul normativ prevede că, începând cu data de 1 iulie, asiguraţii vor putea obţine medicamentele cu şi fără contribuţie personală de la oricare farmacie din ţară aflată în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Actuala reglementare (farmacia să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate ca şi medicul prescriptor) va mai fi aplicată doar pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat. De asemenea, investigaţiile medicale recomandate de medicii aflaţi în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate vor putea fi efectuate de la 1 iulie la oricare furnizor de profil din ţară.

„În pachetul de servicii medicale de bază pentru asiguraţi se introduc noi servicii ce vor fi oferite de medicul de familie, cum ar fi eliberarea adeverinţei pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în şomaj şi eliberarea fişei sintetice pentru copilul încadrat sau care urmează să fie încadrat în grad de handicap”, susţine CNAS.

Totodată, asiguraţii vor merge la medicul de familie pentru măsurarea tensiunii arteriale cu ajutorul holterului şi vor putea obţine dispozitivelemedicale de care au nevoie (spre exemplu: aparate auditive sau proteze) fără a sta la cozi la casele de asigurări, aşa cum e în prezent. Mai exact, vor putea trimite documentele prin poştă. Pacienţii cu diagnostic oncologic confirmat, aflaţi în Programul naţional de oncologie, se vor putea prezenta fără bilet de internare pentru spitalizare cuntinuă, precizează CNAS, iar pacienţii care au nevoie de îngrijiri paliative vor putea primi acest tip de îngrijiri la domiciliu, din partea unor echipe formate din medic, asistent, psiholog şi kinetoterapeut.   

Spitalul care nu eliberează prescripţia medicală la externarea pacientului asigurat va fi sancţionat cu reţinerea sumei de 200 de lei pentru fiecare caz externat la care s-a constatat nerespectarea obligației, potrivit CNAS. Sancţiunie similare se aplică şi în cazul ambulatorilor de specialitate, inclusiv celor de medicină fizică și de reabilitare.

Pentru medicii de familie nou-veniţi într-o localitate, perioada în care îşi pot constitui lista minimă de pacienţi a fost schimbată de la 6, la 12 luni.

×