x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Noua tulpină nu poate fi depistată cu teste PCR. Medic: „Este posibil să avem două pandemii suprapuse”

Noua tulpină nu poate fi depistată cu teste PCR. Medic: „Este posibil să avem două pandemii suprapuse”

de Monica Cosac    |    05 Ian 2021   •   10:28
Noua tulpină nu poate fi depistată cu teste PCR. Medic: „Este posibil să avem două pandemii suprapuse”

„Ne putem aştepta la măsuri restrictive din ce în ce mai severe, în lunile care urmează”, spune dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, care avertizează că, în acest moment, este posibil să existe două pandemii suprapuse: cea deja cunoscută, cu virusul SARS-CoV-2, şi încă una, aflată în fază incipientă, cu noua tulpină din Marea Britanie. Pe lângă contagiozitatea mult mai ridicată a virusului care a suferit mutații, o mare problemă este depistarea celor infectați cu aceasta, deoarece testele RT-PCR folosite în prezent nu pot diagnostica infecţia cu noua tulpină.

 

Pentru depistarea noii tulpini a coronavirusului se folosește o metodă nouă, diferită de PCR, care necesită echipamente și echipe pregătite, arată preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină. 

„Diagnosticul noii tulpini se face prin secvenţierea genomului virusului - o metodă nouă, diferită de PCR, care necesită echipamente, echipe pregătite şi analiză de date. Dar nici simpla existenţă a acestor elemente nu este suficientă - secvenţierea trebuie făcută (ca în Marea Britanie) în mod reflex, continuu, la nivelul întregului sistem de sănătate, prin implementarea public health genomics”, scrie dr. Marius Geantă, pe pagina sa de Facebook. 

 

Cu 70% mai contagioasă

Totodată, medicul explică de ce este esenţială constituirea acestei capacităţi de diagnostic prin secvenţierea reflexă a genomului SARS-CoV-2, la nivelul sistemului de sănătate publică: „Studiile arată că noua tulpină se transmite cu 56-70% mai repede, având potenţialul de a determina o creştere rapidă a numărului de cazuri de infecţie şi, implicit, a numărului de cazuri grave”. 

Cu toate că noua tulpină din Regatul Unit nu determină cazuri mai grave, prin faptul că afectează mai mulţi oameni conduce la o creştere exponenţială a cazurilor grave de COVID-19 şi, implicit, creşte şi mai mult presiunea asupra sistemelor de sănătate. „De aceea, apariţia noii tulpini pune în discuţie, cum am remarcat deja în Marea Britanie, eficienţa intervenţiilor de sănătate publică (lockdown) - ne putem aştepta la măsuri restrictive din ce în ce mai severe, în lunile care urmează, în acele regiuni în care tulpina nouă va fi identificată pe scară largă”, concluzionează medicul. 

MS: Încă nu a fost confirmată în România

După ce purtătorul de cuvânt al Institutului „Matei Balș” a afirmat că două probe de detectare ale infecției cu noul coronavirus, lucrate în laboratorul de genetică al unității medicale, au avut rezultate diferite față de cele cunoscute până acum, Ministerul Sănătății a precizat că, până pe data de 3 ianuarie, pe teritoriul României nu a fost confirmată noua tulpină. „O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, a informat, duminică, Ministerul Sănătății.

„Cea mai mare problemă este capacitatea limitată de a diagnostica noua tulpină. Testele PCR pot ridica, în cel mai bun caz, suspiciunea, dar nu pot diagnostica infecţia cu noua tulpină”, spune Dr. Marius  Geantă, Centrul pentru Inovaţie în Medicină

×