x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social „Nu mai dați copiilor antibiotice fără motiv. Le veți scurta viața!”

„Nu mai dați copiilor antibiotice fără motiv. Le veți scurta viața!”

de Monica Cosac    |    16 Oct 2020   •   16:27
„Nu mai dați copiilor antibiotice fără motiv. Le veți scurta viața!”

Acesta este avertismentul cunoscutului medic pediatru Mihai Craiu, după ce Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat cel mai recent raport privind consumul de antibiotice, rezistența bacteriană și infecțiile nosocomiale din România. Analiza specialiștilor relevă un trend ascendent al consumului de antibiotice în țara noastră, acesta fiind principala cauză a rezistenței microbiene, dar și un factor declanșator al unor infecții asociate asistenței medicale, cunoscute și ca infecții nosocomiale. 

 

Potrivit analizei realizate de specialiștii Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), consumul total de antibiotice a crescut cu circa 3% în 2018, față de anii 2016-2017, când, în urma tragediei de la Colectiv și a conștientizării riscurilor rezistenței bacteriene, s-a înregistrat o scădere a consumului de antibiotice. Mai mult, continuă să fie utilizate mult prea frecvent antibiotice de rezervă și cele de salvare, adică tocmai cele care induc puternic de rezistența bacteriană și infecții cu periculosul germen Clostridium difficile. 


,,Dacă datele anilor 2016-2017 au arătat că se pot obține progrese cu ajutorul campaniilor de informare și al dezbaterilor mult mai frecvente despre antibiotice, despre rezistența bacteriană și despre IAAM (n.r. - infecții asociate asistenței medicale) în mediul medical și în cadrul publicului nespecialist, datele înregistrate pentru anul 2018 indică o reluare a creșterii consumului, în special pentru grupele de antibiotice de rezervă și de salvare, cu consecințe la nivelul rezistenței bacteriene în IAAM. Tragicul accident de la Colectiv, scandalul Hexipharma și ceea ce a urmat au generat interes pentru tema IAAM, până acum adesea trecută sub tăcere și ar trebui să constituie un imbold major pentru o atitudine mult mai judicioasă în această privință”, se arată în raport.


Rezistența bacteriană rămâne la un nivel foarte ridicat, în creștere pentru bacterii implicate în infecțiile nosocomiale (care sunt, în continuare, subraportate). 
„De COVID-19 vom scăpa la un moment dat, dar de bacterii rezistente la toate antibioticele uzuale, cu siguranță nu. (...) Nu mai dați copiilor dumneavoastră antibiotice fără motiv sau în automedicație. Le veți scurta viața!”, spune dr. Mihai Craiu, în acest context. 


Mai mult, pediatrul explică pe pagina sa, Spitalul Virtual pentru Copii, că: „Antibioticele sunt necesare doar în tratamentul unor infecții produse de bacterii. În viroze, ele sunt inutile, mai ales în acele forme minore de boală ce impun tratamentul la domiciliu! Antibioticele nu scad febra și nici nu se dau preventiv, ca să nu apară nu știu ce, în cazul unor boli virale documentate, la copiii anterior sănătoși”.
 

×