x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ada-Kaleh: fotografii mişcătoare şi esenţă de trandafir

Ada-Kaleh: fotografii mişcătoare şi esenţă de trandafir

de L. Budin    |    21 Aug 2020   •   18:00
Ada-Kaleh: fotografii mişcătoare şi esenţă de trandafir

A fost odată Ada-Kaleh, cu bazar şi geamie, cu fortăreaţă din vremea ocupaţiei austriece, cu vânzători de tutun, de rahat şi de dulceaţă de trandafiri. Curţile n-aveau porţi şi uşile n-aveau cheie, fiindcă toţi se ştiau între ei. La jumătate de secol de când Dunărea a înghiţit insula, o expoziţie originală recreează atmosfera de altădată: fotografiile de epocă prind viaţă, iar apa nu şterge, ci dezvăluie totul, ca o lentilă măritoare.

 

În 1970, Ada-Kaleh, cu tot cu smochini şi uliţe leneşe, era acoperită pe veci de lacul de acumulare Porţile de Fier I. Mica ei comunitate luase, îndurerată, drumul bejeniei, cu pozele din valiză drept unice mărturii ale paradisului pierdut.

După 50 ani, insula se animă în Castelul Artelor, fostul Castel de Apă din Drobeta-Turnu Severin. Pe baza unei documentări antropologice şi cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră, expoziţia „FotoKaleh. Patrimoniul uitat din fotografii” evocă, cu emoţie, farmecul locului.

 

Crâmpeie de viaţă

O experienţă multimedia, una cum nu s-a mai văzut la noi – asta e FotoKaleh. Vizitatorul urcă la etajul trei al Castelului de Apă, descarcă o aplicaţie gratuită, îndreaptă telefonul spre fotografiile cufundate în borcane cu apă şi priveşte ecranul. Ca prin minune, personajele din imagini încep să se mişte: un nene cu fes îşi duce la gură sticla cu bere, un altul fumează, în timp ce o ambarcaţiune străbate undele Dunării. Vizitatorul se deplasează de la un borcan la altul, iar crâmpeiele de viaţă se desfăşoară firesc sub ochii lui, dincolo de cuvinte.

În decorul minimalist, totul are un sens: şi borcanele-suport pentru imagini, care amintesc de cele cu dulceaţă de altădată, şi lichidul din recipiente, care adaugă o nouă dimensiune.

 

Apa, un mediu atipic

„În România, cultura expoziţiei e învechită”, explică arhitectul Constantin Goagea, unul dintre autorii conceptului. „Expoziţiile de tip antropologic, care descriu procese complexe, temporale sau culturale, se rezumă de obicei la nişte foi scoase la imprimantă şi prinse pe perete, de cele mai multe ori cu un text nefericit ca fond şi ca expresie grafică. Noi am vrut să îi ţinem pe oameni în priză, să le stârnim curiozitatea şi să-i facem să caute singuri un înţeles”.

Tancul enorm de beton, care altădată alimenta gospodăriile din municipiu, şi povestea insulei scufundate le-au sugerat artiştilor de la Zeppelin Design că ar putea lucra cu un mediu atipic pentru o expoziţie – cu apa şi cu felul ei de a modifica percepţia. Cufundate în lichidul iluminat de dedesubt, fotografiile vechi capătau alte valenţe şi aveau un altfel de impact asupra publicului.

 

Personaje în 3D

A urmat apoi partea mai sofisticată: „Am recreat pe computer, în 3D, personajele din fotografii, şi le-am legat cu nişte senzori de corpurile noastre. Am început să le mişcăm, după nişte scenarii care aveau sens pentru scena respectivă. Cumva, lucrul ăsta dă privitorului o emoţie specială: în imaginile pe care le ştie toată lumea, dintr-odată se întâmplă ceva”.

Constantin Goagea spune că s-a lucrat cu o tehnologie pe care nu a mai aplicat-o nimeni în ţară, pentru astfel de evenimente – un proiect experimental până la capăt.

Secretul unei expoziţii bune, spune el, constă în a citi zeci de documente, în a găsi imaginile potritive şi a analiza totul – până se ajunge la esenţa de trandafir: „Şi de aici, începe povestea”.

 

 

Proiectul este susţinut de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN, fiind implementat de Direcția de Patrimoniu Istoric și Turism Cultural Drobeta-Turnu Severin. Curatori sunt Dragoș Neamu, Cosmina Goagea şi Constantin Goagea. Autorii cercetării, designului şi instalaţiilor multimedia sunt Constantin Goagea, Cosmina Goagea, Alex Condrea, Justin Baroncea, Silvia Diaconu şi Andrei Angelescu.

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Ada-Kaleh