x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social O nouă contraindicație pentru serul anti-COVID de la AstraZeneca

O nouă contraindicație pentru serul anti-COVID de la AstraZeneca

de Monica Cosac    |    14 Iun 2021   •   07:20
O nouă contraindicație pentru serul anti-COVID de la AstraZeneca

La numai câteva zile de la ultima avertizare legată de vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca, Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) atrage atenția asupra unor noi reacții adverse apărute în urma administrării serului Vaxzevria și adaugă o nouă contraindicație a acestuia. Astfel, persoanele diagnosticate anterior cu sindrom de extravazare capilară, o boală rară, dar foarte gravă, nu trebuie să se vaccineze cu serul de la AstraZeneca, a concluzionat EMA, după „evaluarea aprofundată” a mai multor cazuri care au fost raportate în urma vaccinării. Iar umflarea rapidă a mâinilor și picioarelor sau creșterea bruscă în greutate se adaugă pe lista simptomelor pentru care trebuie solicitată asistență medicală de urgență.

 

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) contraindică utilizarea vaccinului Vaxzevria (denumire anterioară: COVID-19 Vaccine AstraZeneca) la persoanele cu antecedente de sindrom de extravazare capilară, a transmis, vineri, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). De asemenea, Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență din cadrul EMA (PRAC) a concluzionat că „sindromul de extravazare capilară ar trebui adăugat în informațiile aprobate despre vaccin ca o nouă reacție adversă la acest vaccin, împreună cu o atenționare pentru a crește gradul de conștientizare al profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor vaccinate cu privire la acest risc”.

 

Afecțiune gravă, ce poate duce la deces

Recomandarea EMA vine după ce instituția anunța, încă din luna aprilie, că analizează cazurile raportate pentru a vedea dacă există o legătură cu vaccinarea cu serul AstraZeneca. Concret, au fost analizate 14 rapoarte de sindrom de extravazare capilară, însă doar șase dintre acestea au deținut suficiente informații pentru evaluare ulterioară, aprofundată, și au fost considerate cazuri de sindrom de extravazare capilară.

„Majoritatea cazurilor au fost raportate la femei și în decurs de 4 zile de la vaccinare. Trei pacienți aveau în antecedente sindrom de extravazare capilară, iar unul a decedat ulterior”, se mai precizează în informarea ANMDM. Cadrele medicale sunt avertizate de ANMDM că nu trebuie să administreze Vaxzevria pacienților cu antecedente de sindrom de extravazare capilară, „o afecțiune foarte rară, gravă, care poate fi fatală dacă nu este tratată”.

 

Sindromul de extravazare capilară este o afecțiune foarte rară, gravă, caracterizată prin scurgerea de lichid de la nivelul vaselor de sânge mici (capilare), care duce îndeosebi la tumefierea membrelor superioare și inferioare, tensiune arterială scăzută, vâscozitate crescută a sângelui și niveluri scăzute de albumină (o proteină importantă din sânge).
 

Semnale de alarmă

Posibilitatea apariției acestei afecțiuni este foarte mică, mai spun specialiștii Agenției Medicamentului, însă le recomandă oamenilor să fie în continuare foarte atenți la simptome, astfel încât să poată primi tratament medical imediat pentru a evita complicațiile:

„Trebuie să solicitați imediat asistență medicală, dacă prezentați următoarele simptome în zilele de după vaccinare, care pot fi însoțite de senzația de leșin (din cauza tensiunii arteriale scăzute):

- tumefiere rapidă a membrelor superioare și inferioare

- creștere bruscă în greutate”.

 

Tromboza, o altă reacție ce trebuie identificată rapid

Aceste avertismente au fost făcute la finalul săptămânii trecute, la doar patru zile după o altă atenționare lansată de EMA cu privire la tratamentul sindromului de tromboză cu trombocitopenie (STT), o altă afecțiune rară, dar gravă, manifestată în urma vaccinării cu serurile AstraZeneca sau Johnson&Johnson. Concret, EMA a recomandat profesioniștilor din domeniul sănătății să utilizeze anticoagulante nonheparinice la pacienții cu tromboze cu trombocitopenie (STT) în urma vaccinării cu vaccinurile COVID-19 Vaxzevria și Janssen. „STT necesită identificare rapidă și management clinic urgent”, subliniază specialiștii EMA.

 

Mai multe țări iau în calcul suspendarea serului Vaxzevria

Tot vineri, guvernul italian a anunţat că va limita utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, după ce un tânăr vaccinat cu acest ser a murit ca urmare a apariției unei forme rare de cheaguri de sânge, însă un oficial EMA consideră că vaccinarea cu acest ser ar trebui evitată și la cei de peste 60 de ani. Întrebat dacă autorităţile sanitare ar trebui să evite administrarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), a răspuns, potrivit Reuters: „Da, multe ţări, precum Franţa şi Germania, se gândesc la asta în condiţiile unei mai mari disponibilităţi a vaccinurilor pe bază de tehnologie ARN mesager”.

 

 

×