x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social O nouă specie pe litoralul Mării Negre: pescăruşii-gunoieri

O nouă specie pe litoralul Mării Negre: pescăruşii-gunoieri

de Mihaela Bîrzilă    |    13 Aug 2019   •   11:00
O nouă specie pe litoralul Mării Negre: pescăruşii-gunoieri

Vedere dezolantă de la mare, din cea mai scumpă staţiune de la noi: pescăruşii se bat pe o felie de pizza şi ciugulesc pufuleţi dintr-o pungă aproape plină, aruncată între şezlonguri. Păsările înfometate intră în acţiune imediat după ce pleacă turiştii de pe plajă, roiesc printre umbrele şi caută pe mese. Scena se petrece în faţa unui hotel construit chiar pe plajă, unde turiştii dau aproape o sută de euro pe noaptea de cazare acum, în vârf de sezon.

 

Preţul piperat plătit pentru hotel nu are însă nimic de-a face cu nivelul de civilizaţie. Ba dimpotrivă, portofelele groase ale unora dintre turişti se reflectă cel mai bine în cantitatea de resturi de mâncare şi băutură lăsată în urmă chiar în locul unde s-au răsfăţat la soare toată ziua. Pescăruşii s-au învăţat repede cu mâncarea aruncată de turişti. Gunoaiele pe săturate au schimbat şi obiceiurile de hrană ale păsărilor: în loc să caute peşti, scoici sau crabi eşuaţi pe ţărm, pescăruşii şi-au diversificat gusturile şi acum mănâncă aproape orice. Ba chiar îşi bagă ciocul şi în paharele cu bere abandonate printre şezlongurile închiriate cu 25 de lei pe zi. 

La noi în staţiuni, rezolvarea ar fi simplă pentru a ţine pescăruşii la distanţă de plajă. Ar trebui amendaţi cei care aruncă resturi pe jos. Amenzile tocmai au fost majorate anul acesta, dar nu pare să le aplice cineva. Un chiştoc aruncat pe domeniul public l-ar putea costa pe cel prins asupra faptului între 200 și 5.000 de lei. La fel de mare este amenda şi pentru resturile de mâncare aruncate pe jos sau pentru ambalajele lăsate la voia întâmplării. O amendă şi mai mare este prevăzută pentru cei care vin cu câinii pe plajă: între 10.000 şi 20.000 de lei. Şi vânzătorii ambulanţi care îmbie turiştii cu pufuleţi, covrigi, gogoşi, nămol la sticlă, coliere din scoici, piată ponce, zmee colorate sau zmeură la pahar riscă 10.000 de lei amendă, dar se plimbă nestingheriţi cu zecile pe tot litoralul.

Soluții de import

În alte ţări, pescăruşii au ajuns să atace turiştii şi să le fure mâncarea din mână. Un magazin din sudul Angliei, care vinde peşte şi fructe de mare, chiar îşi avertizează clienţii cu un afiş inedit: „Pescăruşii fură mâncare, fiţi atenţi, nu avem nicio responsabilitate". Numărul pescăruşilor a crescut alarmant şi în marile aglomerări urbane din America, din cauza volumului tot mai mare de deşeuri menajere. Autorităţile din oraşele afectate dau sute de mii de euro pentru a ţine sub control numărul păsărilor, pentru că uciderea lor este interzisă. Se folosesc păsări de pradă sau câini, la sol.

×
Subiecte în articol: pescăruşii-gunoieri