x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Operațiune de salvare lansată de mediciniștii din Cluj-Napoca

Operațiune de salvare lansată de mediciniștii din Cluj-Napoca

de Monica Cosac    |    03 Noi 2020   •   10:27
Operațiune de salvare lansată de mediciniștii din Cluj-Napoca

În absența unui tratament țintit împotriva virusului SARS-CoV-2, plasma convalescentă recoltată de la pacienții care au trecut prin infecția cu noul coronavirus și s-au vindecat este „cea mai bună soluție terapeutică în lupta împotriva COVID-19”, spun studenții mediciniști, care în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca, organizează, în această săptămână, o campanie de donare de plasmă.

 

Cei care au trecut prin infecția cu noul coronavirus îi pot ajuta pe bolnavii aflați în stare gravă donând sânge. „Plasma separată din sângele donat va fi prelucrată și utilizată ca metodă terapeutică în formele severe de COVID-19, fiind bogată în anticorpi, mici compuși care opresc acțiunea virusului”, au transmis inițiatorii campaniei de donare, precizând că „administrarea de plasmă este folosită în întreaga lume ca tratament împotriva formelor severe de COVID-19, iar numeroase studii susțin eficacitatea ei”. 


Însă, pentru a putea dona plasmă, o persoană vindecată de COVID-19 trebuie să demonstreze că a trecut prin infecția cu noul coronavirus și să îndeplinească câteva criterii necesare donării de sânge.  


Cum demonstrează că s-au vindecat


Nu toți cei care au anticorpi în sânge și pot fi donatori de plasmă au fost internați în spital, astfel că apar mai multe situații prin care pot demonstra că s-au vindecat de COVID-19:

* Pacientul care a fost internat în spital - pentru a dona plasmă merge cu scrisoarea medicală sau cu biletul de externare din spital, care include un test PCR pozitiv pentru SARS-CoV-2 și un test PCR negativ (ulterior), care să indice vindecarea. Cei care au stat în izolare după externare arată și intervalul de timp stabilit de medic pentru această situație. În aceste cazuri, trebuie să treacă minimum 14 zile de la rezultatul negativ pentru a putea dona. 

* Pacientul nu a fost internat în spital - se prezintă la donare cu un test PCR pozitiv și cu un document de la DSP ce atestă încheierea perioadei de izolare obligatorii la domiciliu. Poate dona plasmă după ce trec 14 zile de la încheierea perioadei de izolare.

* Pacientul pozitiv COVID-19 la un test PCR, dar care nu a fost internat în spital, va putea să doneze plasmă dacă au trecut cel puțin 28 zile de la primirea rezultatului pozitiv. 

Pot dona plasmă și cei fără test RT-PCR. Pacientul cu rezultat pozitiv la testarea serologică de anticorpi IgG anti-SARS-CoV-2 efectuată la cerere, fără simptome și care nu a fost internat, poate dona plasmă convalescentă dacă au trecut 14 zile de la rezultatului serologic pozitiv.

Campania „Donează PLASMĂ, fii erou” se organizează în perioada 2-6 noiembrie 2020, la CTS Cluj-Napoca.


Criteriile de donare de sânge:


• vârsta: 18-60 ani;
• greutate: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
• pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
• să nu aveți alergii severe (cele sezoniere nu sunt criteriu de excludere)
• să nu suferiți de boli cronice (cancer, diabet, ciroză, boli autoimune, boli infecțioase etc.);
• să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
• să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (anticoncepționale și suplimente alimentare, precum vitaminele și mineralele nu reprezintă un criteriu de excludere);
• să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
• să nu fi consumat alcool cu 48h înaintea donării.
• să nu vă fi făcut un tatuaj sau piercing în ultimele 6 luni;
 

×
Subiecte în articol: Sars-Cov-2 plasma convalescentă