x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ore de limba română în școlile din Franța

Ore de limba română în școlile din Franța

de Diana Scarlat    |    26 Aug 2020   •   11:30
Ore de limba română în școlile din Franța

O  comunitate numeroasă de români, din proximitatea Parisului, va beneficia de școală în limba română. Franța este a șaptea țară în care se fac astfel de cursuri, în cadrul unui proiect mai vechi al României, care a făcut posibil studiul în limba maternă pentru copiii românilor din Italia, Spania, Marea Britanie, Portugalia, Belgia, și Irlanda. În orașul Le Blanc-Mesnil, de lângă Paris, trăiesc aproximativ 2.000 de români, ai căror copii vor putea începe cursurile de cultură și civilizaţie românească de anul acesta.

 


Noul program de educație în limba maternă pentru copiii români din Franța este posibil ca urmare a demersurilor întreprinse de Institutul Limbii Române (ILR) și Ambasada României în Franța, precum și a sprijinului oferit de Primăria localității Le Blanc-Mesnil. Trei școli vor găzdui, pentru început, nouă grupe de elevi, cursul fiind deschis tuturor celor interesaţi, nu doar școlarilor de origine română. Protocolul pentru desfăşurarea acestui curs a fost semnat în luna iulie, iar numărul estimat de cursanți, pentru viitorul an școlar, este de 150. Franţa se alătură, astfel, celorlalte șase ţări în care se derulează programul LCCR - Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord -, însumând 128 de colaboratori, 446 de unități școlare, 849 de grupe de elevi și aproximativ 13.200 de cursanți. Cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească/LCCR au fost lansate mai întâi în Italia și Spania, în anul școlar 2007-2008.


S-a făcut selecția profesorilor


Cursurile opţionale de limbă, cultură și civilizaţie românească vor fi predate de cadre didactice calificate, selectate prin concurs, din comunitatea românilor. „Directorul general al ILR, doamna Daiana-Theodora Cuibus, a fost, de altfel, la Paris și au fost selectați și profesorii care vor susține cursurile. Astfel că, din această toamnă, în trei școli din Le Blanc-Mesnil încep cursuri de limbă, cultură și civilizație românească pentru elevi români și nu numai. Este un prim pas, sunt primele cursuri de acest tip în Franța și sunt convins că vor urma și altele”, a declarat ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu. La finalul săptămânii trecute, ILR a încheiat procedura de selecție a personalului didactic care va susține acest curs. Elevii vor putea participa gratuit la două ore pe săptămână. Pe lângă orele de curs, profesorii şi copiii sunt implicaţi în activităţi culturale, de promovare a culturii şi civilizaţiei româneşti în comunităţile de care aparţin.
Idee
În Belgia, limba română a fost preluată și în programa școlară, prin cursurile de multiculturalism, susținute de colaboratorii Institutului Limbii Române.

 

 


Prin acest proiect se urmărește integrarea elevilor de origine română în țările de adopție, odată cu păstrarea valorilor fundamentale ale identității naționale - limbă și cultură -, precum și facilitarea reintegrării în învățământul românesc a elevilor din diaspora, la reîntoarcerea în țară. 

De asemenea, se dorește facilitarea parcursului școlar al elevilor de origine română în țările de adopție - în Irlanda și Franța, aceștia pot susține o probă de bacalaureat la disciplina Limba română – și promovarea limbii și culturii românești în țările în care se predă cursul, acesta fiind deschis și altor categorii de elevi, grupele care se pot forma fiind mixte.
 

×